Wielerbond vindt sms'jes bewijs voor dopinggebruik met voorbedachten rade

Geraakt Museeuw nog uit dit wespennest?

Nog één keer wereldkampioen worden. Was het dat wat Johan Museeuw voor ogen had toen hij begin juli 2003 naar veearts José Landuyt belde voor een ,,berekening van een wespennest''? Voor de wielerbond reden genoeg om te spreken van ,,dopinggebruik met voorbedachten rade''.

De jongste weken is weer veel gediscussieerd over doping in de wielrennerij. Ben Berden bekende en verliet in alle stilte de arena. Mario De Clercq zat thuis in zijn zetel toen de bondsprocureur vier jaar schorsing eiste. Johan Museeuw zocht een rustig hoekje in het weekblad Story uit om nog eens zijn onschuld uit te schreeuwen: ,,Nee, ik heb geen doping gebruikt'', stond er boven het enige interview dat de Leeuw sinds maanden heeft gegeven.

Van de geloofwaardigheid van Museeuw blijft weinig over voor wie het dossier-Landuyt onder ogen krijgt. Het gaat om honderden afgeluisterde telefoon- en sms-gesprekken waaraan een buitenstaander niets heeft.

Museeuw tegen KBWB

Dat verandert wanneer profrenner Oliver Penney bij zijn ondervraging de sleutels voor de codetaal geeft. ,,Wesp'' is de code voor het verboden product Aranesp, in het peloton ook super-epo genoemd. ,,Een wespennest'' is dan een kuur met Aranesp. ,,Wasmachine'' of ,,grasmachine'' staat voor het meettoestel waarmee renners thuis hun hematocrietwaarde kunnen meten. ,,De binnenband'' is eigenlijk een inspuiting ,,in de ader''. Cijfers zoals 2 of 4 duiden op 42 of 44 hematocrietwaarde, of het gehalte rode bloedcellen in het lichaam.

De procureur van Kortrijk heeft alleen de meest belastende communicatie van de renners weerhouden en doorgestuurd aan de Belgische Wielrijdersbond. De tuchtcommissie van de KBWB vindt het sms-verkeer zwaar genoeg om te spreken van ,,dopinggebruik met voorbedachten rade''. Museeuw, Peers en Planckaert krijgen op 9 oktober 2004 een schorsing voor twee jaar.

De kopstukken gaan niet in beroep tegen hun schorsing. Dat doet alleen Nico Henderickx. Allicht zal het TAS (het Arbitragehof van de Sport) in het Zwitserse Lausanne zich volgende maand over het dossier-Landuyt uitspreken.

Johan Museeuw is voor de burgerlijke rechtbank in de aanval gegaan tegen de Wielrijdersbond KBWB. Hij zou graag een officiële functie krijgen binnen het wielerteam van Patrick Lefevere, maar daarvoor heeft hij een bondslicentie nodig. Door zijn schorsing kan hij die licentie wel vergeten.

Peers en Planckaert zoeken hun weg buiten de wielersport. Het hoofdstuk profrennen is voor hen afgesloten en zij worden liever niet meer herinnerd aan de zaak-Landuyt.

Johan Museeuw stelt in zijn recent interview in Story : ,,Ik heb nooit bewust doping gebruikt.'' Waarom vraagt Museeuw dan aan veearts Landuyt om ,,een wespennest uit te rekenen?'' Hij geeft de veearts zelfs de krijtlijnen aan. Na het Belgische kampioenschap op 29 juni vorig jaar rijdt Museeuw een maand lang geen wedstrijden en hoeft hij dus in principe geen dopingcontrole te vrezen. Vandaar de melding: ,,Geen controle tot 28/7.''

Tijdens de gesprekken hebben Landuyt en Museeuw het herhaaldelijk over dopingcontroles. Even is er zelfs paniek als Museeuw naar de ronde van het Waalse Gewest vertrekt. Zijn hematocrietwaarde is dan 52, twee eenheden boven de toegelaten limiet van 50. Een dag later volgt een geruststellend bericht: ,,Er is geen controle.''

,,Er is geen controle''

Gelijkaardige communicatie bij het begin van de Ronde van Denemarken. Ook dan krijgt Landuyt bericht dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Er is een dopingcontrole van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), maar Museeuw is die vlot gepasseerd. Zijn hematocrietgehalte bedroeg 42.

Bij het einde van de Ronde van Nederland is het nog zes weken tot aan het wereldkampioenschap in het Canadese Hamilton. Landuyt heeft een berekening klaar en geeft Museeuw de raad onmiddellijk aan een nieuw ,,wespennest" te beginnen.

Tien dagen later valt de politie binnen bij José Landuyt, Johan Museeuw en de rest. De politieactie maakt abrupt een einde aan de laatste gooi van Museeuw naar de regenboogtrui. Museeuw rijdt in september 2003 nog een zestal wedstrijden, maar geeft meestal op.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees