Food

VOORGEPROEFD: Sardinië boven

Premier Guy Verhofstadt, wielrenner Johan Museeuw en Italiaanse wielerploegen die in ons land een klassieker komen rijden: allemaal fans van Orso d'Oro. Zoek die naam echter niet op de gevel: daar wordt De Gulden Beer geafficheerd. ,,Maar we gaan de Italiaanse naam meer uitspelen'', belooft patron Sandro Lampis.

Je bent in een Italiaans restaurant, maar op het menu staan zowel asperges op Vlaamse wijze als een inktvisslaatje op Sardische wijze. ,,Tja, dat is een toegeving omdat we in Vlaanderen zijn'', legt Lampis uit.

Gerechten met Sardische inslag, zoals de gevogelteconsommé met fregula (korrelige pasta die op couscous lijkt), staan ook niet toevallig op de spijskaart, evenmin als de eigen wijn en olijfolie uit Sardinië. De broers Sandro, Stefano, Guido en Giorgio Lampis groeiden op in een dorpje in het zuiden van het Italiaanse eiland. Twintig jaar geleden kwamen zij naar de Scheldestad om er restaurants uit te baten. Een op de Suikerrui, Ferrier 30 op het Zuid, en De Gulden Beer. Dat laatste moest een huis van de haute cuisine worden waar alles er keurig uitziet, waar een zekere stijl en voornaamheid heersen.

Het interieur is degelijk klassiek, tijdloos ouderwetse chic waarin wit overheerst: witte tafeltjes, stoelen, servetten, kaarsen. De moscato wordt in een coupe geschonken, zoals champagne vroeger. Alles verloopt zeer deftig.

De menukaart volgt de seizoenen en dus is er nu wild. Voor wie typisch Italiaanse gerechten zoekt, is er keuze genoeg. De meeste vis komt uit de Middellandse Zee en wordt ingevoerd, samen met andere authentieke Italiaanse producten.

Ook in de winter kun je op het terras eten want dat is verwarmd. Je kijkt er uit op het stadhuis en de rest van de Grote Markt. De beste plaatsen heb je op de eerste verdieping aan het raam.

Wat een mooi aanbod aan Italiaanse wijnen, uit alle grote wijnregio's. De huiswijn is natuurlijk Leura 6 Mura, door de eigen familie gemaakt in Sardinië. Een fles kost 20 euro. De duurste wijnen, zoals die van Gaja, lopen in de honderden euro's. Het aanbod aan grappa's is overweldigend, zelfs voor kenners.

Voorgerechten betaal je 12,50 tot 25 euro, hoofdgerechten 18 tot 25 euro. Veel keuze uit menu's: van 25 (lunch) tot 75 euro.

op het bord 8/10 bediening 8/10 sfeer 8/10

Orso d'Oro (De Gulden Beer), Grote Markt 14, Antwerpen, tel. 03-226.08.41, www.guldenbeer.be

Corrigeer