Minister Muyters haalt zich woede van schaakbond op de hals

'Schaken is geen sport'

Schaken is geen sport, stelt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Darten en biljarten evenmin, want de beoefenaars leveren 'geen fysieke inspanning'. Het kleiduifschieten wordt dan weer wel erkend - lees: gesubsidieerd. 'Terwijl je daarvoor alleen een trekker moet overhalen met het vingerkootje van je wijsvinger', schampert de schaakbond.

Ze staan allebei stil. Ultrageconcentreerd. De ene moet een kleiduif uit de lucht schieten, de andere moet een pijltje in de roos van een rond bord mikken. Met één vingerbeweging moeten ze het waar maken. Op het eerste gezicht leveren ze een gelijkaardige prestatie. Met dat verschil: de ene mag zich sporter noemen, de andere niet.

Schieten wordt door de Vlaamse overheid erkend als sport. Darten niet. Biljarten, hengelen en schaken evenmin. 'Een sporter moet een voldoende en regelmatige fysieke inspanning leveren', beantwoordde minister Muyters de parlementaire vraag, of schaken eindelijk op een erkenning mag rekenen.

Anders gezegd, een schaker mag dan wel zijn hoofd breken over hoe hij een dame of koning over het bord moet verplaatsen, een 'fysieke inspanning' levert hij daar niet mee, aldus de minister. En nog: 'Een sporter moet zijn lichamelijke ontwikkeling stimuleren of de conditie op peil houden of verbeteren. Bij het beoefenen van denksporten is geen van deze aspecten aanwezig.'

De schakers vinden de argumentatie van de minister nonsens. 'Als je niet in de beste lichamelijke gezondheid verkeert, kun je niet winnen, zeker niet op topniveau. Zo ging de Russische topschaker Garri Kasparov vlak voor zijn wedstrijden telkens anderhalf uur lopen', zegt de secretaris van de federatie, Marc Clevers.

De vermelding in de sporttakkenlijst van de Vlaamse overheid is belangrijk voor federaties, want een erkenning houdt subsidies in en geld betekent middelen voor opleidingen. De Vlaamse Schaakfederatie is al jarenlang vragende partij, maar stuit telkens op een njet. Nu dus bij Muyters. 'Is een trekker overhalen met het vingerkootje van je wijsvinger, dan wel sport?', vraagt Marc Clevers zich af.

Zeer zeker, repliceert Roger Budeners van de Koninklijke Vereniging der Belgische Schuttersverenigingen in Limburg. 'Twee uur schieten is bijzonder intensief. Je vuurt niet de ene kogel na de andere af. Bij elk schot moet je je concentreren: zien dat je stabiel staat, goed mikken, je hartslag onder controle houden.'

Onder controle

Als die redenering van tel is, hoort darten eveneens thuis op de lijst. De darter mikt toch ook vanuit stilstaande positie en in opperste concentratie naar de roos? De Vlaamse Sportraad, die al jaren de sporttakkenlijst opstelt, beseft dat de grens flinterdun is. 'We waren eerst tegen de erkenning van de schuttersport. Maar omdat onderdelen ervan olympische sporten zijn, konden we niet anders dan ze goedkeuren. Olympische sporten worden erkend en dus gesubsidieerd', zegt de voorzitter van de Sportraad, Bart Vanreusel. 'De schutterssport is bovendien een gevaarlijke discipline. De erkenning is de beste garantie voor de overheid om de controle te behouden.'

Om dezelfde reden wordt ook het parachutisme erkend. Maar de subsidies voor de luchtsporten liggen wel lager.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.