Genk-trainer Hugo Broos begrijpt transfer 18-jarige verdediger niet

,,Verdonck heeft bij Tottenham niks te zoeken''

,,Verdonck heeft bij Tottenham niks te zoeken''

Komt een vertrek van Sven Verdonck naar Tottenham Hotspur te vroeg? Volgens Genk-trainer Hugo Broos en ex-sportief directeur Ariel Jacobs wel. Foto: © Photo News

Een donderslag bij heldere hemel. Zo werd het bericht in onze krant van gisteren dat Sven Verdonck (18) op weg is naar Tottenham Hotspur in Genk ontvangen. ,,Sven heeft helemaal niks te zoeken in Tottenham,'' zegt trainer Hugo Broos.

De jonge verdediger wil niets zeggen over de overgang. ,,Ik zeg niets tot alles getekend is'', liet hij ons kordaat weten. Maar dat de overgang een kwestie van afronden is, daar lijkt Verdonck niet aan te twijfelen. Bij Racing Genk is men alvast minder gelukkig.

,,Tot voor nieuwjaar kende niemand Sven Verdonck,'' zegt Genk-trainer Hugo Broos verveeld. Daar is iets van. Hij staat niet eens in onze voetbalgids die voor het seizoen uitkomt.

,,Het is veelzeggend dat je mij vraagt over welke kwaliteiten hij beschikt'', aldus nog Broos. ,,Tactisch is hij al redelijk goed geschoold, hij staat aan het begin van een mooie carrière. Sven is een centrale verdediger die heel goed uitvoetbalt. Ik hoop echter dat Sven zich niet te gauw verbrandt. In Tottenham heeft hij helemaal niks te zoeken. Ik ga ervan uit dat het allemaal niet zo definitief is en Sven Verdonck volgend seizoen bij Genk speelt.''

Defour

Ook Ariel Jacobs kent Sven Verdonck. De kersverse Lokeren-trainer was de afgelopen twee jaar sportief directeur bij RC Genk en volgde de ontwikkeling van de centrale verdediger van dichtbij. Jacobs raadt een overgang in elk geval af.

,,Een subtopper als Genk is ideaal voor een 18-jarige om er op zijn voorkeurplaats vrijwel zeker titularis te zijn'', aldus Jacobs. ,,Ik ben niet zozeer door zijn sportieve kwaliteiten als wel door zijn onbegrijpend gedrag tegenover Steven Defour verrast dat Sven naar het buitenland wil. Ik weet dat hij nog tegen Defour zei Ik begrijp je keuze voor Ajax niet goed . Toen ging het over te jong zijn en de sportieve carrière. Maar natuurlijk begrijp ik dat een jonge speler eens serieus nadenkt als een club als Tottenham een bod doet.''

Negen wedstrijden

De sierlijke verdediger kwam tijdens de winterstop een eerste keer kijken bij de Genkse A-kern. In januari vergezelde Verdonck de blauw-witte troepen op stage in Turkije. Sindsdien speelde Verdonck door een zware beenblessure in amper negen competitieduels mee. Zo'n groentje wordt nu al weggeplukt.

,,Het is de realiteit van onze kleine Belgische competitie dat jonge spelers ofwel international worden of op het lijstje van buitenlandse clubs belanden als ze bij manier van spreken drie keer goed tegen een bal trappen'', aldus Jacobs. ,,Ook Belgische clubs halen vaak goedkope buitenlanders. Sven Verdonck heeft er in alle stilte en eenvoud voor gewerkt: dat siert hem. Maar Vincent Kompany bijvoorbeeld straalt door zijn gestalte toch al wat meer persoonlijkheid uit. Vooral op het verdedigende vlak moet Sven nog wat bijleren.''

Zo lijken ze bij Racing Genk weer voorbijgesneld te worden door het grote geld van de buitenlandse clubs en de keuze van hun ambitieuze beloften voor dat geld. En voor de sportieve uitdaging natuurlijk. Net zoals Steven Defour (ook pas 18) zijn zinnen al volop op Ajax zette. Ajax lonkte overigens ook al naar Sebastien Pocognoli, de 18-jarige beloftevolle linkspoot van RC Genk.

(KBZ/GDV)

Corrigeer