Sterrenchef die noodlijdende collega's moet helpen, heeft 'ervaring' met faillissement

Tv-kok Luc Bellings was zelf 'chef in nood'

Tv-kok Luc Bellings was zelf 'chef in nood'

Luc Bellings vindt dat hij door zijn eigen faillissement het best geplaatst is om dolende chef-koks terug op het juiste pad te brengen. Foto: © Yorick Jansens

In Chef in nood helpt chef-kok Luc Bellings restaurants opnieuw financieel leefbaar te maken. Maar Bellings ging in 2004 zelf failliet. Is hij wel de juiste persoon om andere chef-koks raad te geven?



In Chef in nood , het nieuwe restaurantprogramma dat vanavond op VTM van start gaat, helpt de gerenommeerde Vlaamse chef-kok Luc Bellings sputterende restaurants opnieuw op de sporen. Het programma is de Vlaamse versie van Kitchen nightmares , waarin de Schotse brulbeer Gordon Ramsay slabakkende restaurants weer financieel leefbaar helpt maken. Ramsay schuwt daarbij de stevige bewoordingen en dito ingrepen niet.

Luc Bellings, die het wat vriendelijker wil aanpakken dan Ramsay, heeft op dit ogenblik een sterrenrestaurant in Hasselt: Aan tafel bij Luc Bellings. Het gaat hem voor de wind, maar toch ging Bellings' carrière niet altijd over rozen. Met zijn restaurant Savarin haalde hij nog voor zijn dertigste een Michelinster, maar nadien verloor hij die weer. Enkele jaren later trok hij er de deur achter zich dicht.

In 2000 ging hij naar Wallonië, waar hij in Grand-Leez een restaurant opende vlak bij de kunstgalerij Dieleman Gallery: Château de Petit-leez. Maar dat werd geen overdonderend succes. De relatie met de galerijhouder verzuurde en het restaurant ging uiteindelijk na vier jaar failliet: het faillissement verscheen in september 2004 in het Belgisch Staatsblad. Bellings trok opnieuw naar Hasselt, waar hij zijn huidige restaurant begon.

De man die op televisie andere restauranthouders zal vertellen hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, was dus zélf een tijdlang een chef in nood. Is dat niet een beetje hypocriet? Mark Vanlombeek, de woordvoerder van VTM, ziet het probleem niet. 'De horeca is een erg complexe sector waar bijzonder veel faillissementen voorkomen. Wij waren op de hoogte van het financiële verleden van Luc Bellings, maar dat heeft zeker niet in negatieve zin meegespeeld. Integendeel: Bellings heeft veel ervaring, heeft heel wat meegemaakt en weet dus ook waar gevaren liggen.'

Werd Bellings niet vooral gekozen vanwege zijn televisiekwaliteiten, en níet vanwege van zijn kwaliteiten als manager ? 'Ik zal zeker niet ontkennen dat het belangrijk is dat de hoofdrolspelers ook goed moeten overkomen op het kleine scherm als je een televisieprogramma maakt. Maar dat was zeker niet de enige reden waarom we Bellings kozen. Hij kent het klappen van de zweep.'

Luc Bellings zelf ziet zich ook ideaal geplaatst om andere restaurants advies te geven. 'Er komen in Chef in Nood restaurants aan bod waarvan de eigenaars alle hoop verloren hebben, in zak en as zitten en geen ambitie meer hebben. Ik ben de ideale persoon om aan te tonen dat je je nooit in een hoekje moet laten drummen. Dat je na een tegenslag altijd weer kan terugkomen. En zie: na het faillissement en het verliezen van mijn Michelinster, heb ik nu opnieuw een goeddraaiend sterrenrestaurant, toch een prestatie.' Bellings hoopt op korte termijn een tweede ster binnen te halen.



Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees