Film over tieners die elkaar moeten vermoorden wordt dé filmhit van 2012

Vergeet 'Twilight': hier zijn de 'Hunger games'

Vergeet 'Twilight': hier zijn de 'Hunger games'

Foto: *

Vergeet Harry Potter, vergeet Twilight. De nieuwe sensatie wordt 'De Hongerspelen'. Het boek staat al weken op één in de Verenigde Staten en in maart komt nu ook de film uit. Reis mee naar een fictieve samenleving waar elke jaar 24tieners op leven en dood tegen elkaar moeten vechten, en dat tijdens een live tv-programma.

De nieuwe heldin van De Hongerspelen heet Katniss Everdeen. Ze is zestien en sinds de dood van haar vader zorgt ze alleen voor haar zieke moeder en zusje Primrose. Katniss overleeft door illegaal te jagen in hun district 12. Het land waar ze wonen, Panem, telde vroeger dertien districten, maar daar kwam verandering in na een opstand. Toen werd het dertiende district helemaal afgeslacht door de leiding van het Capitool.

Om het volk te herinneren aan die bloedige opstand organiseert het Capitool jaarlijks Hongerspelen. Daarbij moet elk district een jongen en een meisje tussen 12 en 18 afvaardigen. Voor District 12 wordt Primrose Everdeen uitgeloot, maar Katniss mag de plaats van haar jonger zusje innemen.

De kandidaten krijgen eerst lessen vechtsport en een schoonheidskuur en wanneer ze daarmee klaar zijn, worden ze aan de natie getoond in de eerste live-show. Dan begint het. Camera's volgen de 24 jongeren door de bossen en over heuvels, terwijl ze daar trachten te overleven en elkaar tegelijkertijd moeten doden. Slechts één iemand mag overleven.

Mythologisch monster

Het eerste boek over de avonturen van Katniss - ondertussen is het al een trilogie, die ook in het Nederlands werd vertaald - verscheen in 2008 onder de titel The Hunger games. Het verhaal is spannend, romantisch, gruwelijk en toch troostend. Schrijfster Suzanne Collins heeft met Katniss Everdeen een personage ontwikkeld dat geloofwaardiger is dan de leerling-tovenaar Harry Potter en Edward Cullen, de vampier uit Twilight.

Voor het boek haalde Collins haar inspiratie uit de Griekse mythe over de minotaurus. Die minotaurus was een legendarisch monster, half man en half stier, dat door koning Minos in zijn labyrint werd opgesloten. Toen één van de koningszonen in Athene werd vermoord, besliste de koning dat Athene elk jaar zeven jongens en zeven meisjes naar het labyrint moest sturen als voedsel voor de minotaurus.

Nog voor het contract voor de verfilming was getekend, liepen op blogs en websites gokwedstrijden over wie de rol van Katniss Everdeen mocht spelen. Uiteindelijk viel de keuze op Jennifer Lawrence (21). Zij is bij ons al een beetje bekend van de film Winter's Bone. Ook in de verfilming van het tweede Hungergames-boek speelt ze de hoofdrol.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees