Riis wil Schlecks ruilen voor Contador

Bjarne Riis heeft Alberto Contador een voorstel gedaan voor de volgende seizoenen. De tweevoudige ex-Tourwinnaar moet het uithangbord worden van zijn nieuw Specialized-team ter vervanging van de Schlecks. Terwijl zijn huidige kopman op de Tourwegen Contador probeert te verslaan.

Rijdt Bjarne Riis tijdens deze Tour de France twee koersen? Eén op de weg en één aan de onderhandeltafel? Alle partijen ontkennen, en zullen dat ook tijdens deze Tour blijven doen, maar in april al vroeg Riis aan de broer van Alberto, zijn persoonlijke manager Fran, of ze konden praten over een deal voor 2011. De tweevoudige Tourwinnaar is net als Andy en Fränk Schleck einde contract. De Luxemburgse broers kozen ondertussen voor een nieuwe ProTourploeg die de Deense tandem Brian Nygaard-Kim Andersen vanuit Luxemburg aan het opbouwen is.

Geen loonsverhoging bij Astana

Contador kreeg ondertussen een voorstel tot contractverlenging bij Astana. Hij kan kiezen tussen twee of drie jaar. De Spanjaard vroeg een lichte verhoging van zijn contract, maar hij kreeg te horen dat er geen eurocent bij komt, derde Touroverwinning of niet. Momenteel verdient hij een kleine vijf miljoen euro jaarloon. Astana kleefde ondertussen ook een datum op de onderhandelingen voor een contractverlenging. Dat is zondag 25 juli, de dag dat de Tour in Parijs aankomt.

De mysterieuze hoofdsponsor van Bjarne Riis zou Specialized zijn, de Californische fietsfabrikant. Dat verklaart waarom de Deen - tegen alle gangbare gewoontes in - weigerde om de nieuwe naam bekend te maken. Sponsors die nieuw in het wielrennen stappen, komen speciaal naar de Tour om het grote nieuws aan de (wereld)klok te hangen. Maar Specialized bevoorraadt dit seizoen ook Astana als materieel- en geldsponsor, alleen maar om Alberto Contador. Heel heikel dus om dit nu rond te bazuinen.

Quick Step

'We hebben meerdere voorstellen', stelde manager Fran Contador. Een daarvan is trouwens Quick Step. Frans Decock meldde afgelopen weekend Alberto en Fran Contador dat hij nog altijd geïnteresseerd is in de Spanjaard.

Midden al dat getouwtrek rond Alberto Contador moet Andy Schleck zien zijn hoofd koel te houden. Voormalige ploegleider Cyrille Guimard, de man achter de Toursuccessen van Bernard Hinault en Laurent Fignon, gaf gisteren aan dat hij beter maar op zijn eigen intuïtie een beroep doet. 'Die is volgens mij nog altijd beter dan de raadgevingen vanuit de volgauto...'

Op zijn zachtst uitgedrukt is dit een hoogst bizarre situatie, al is ze niet nieuw voor Bjarne Riis. Hij leidde Carlos Sastre naar de Tourwinst terwijl hij wist dat de Spanjaard een nieuwe ploeg zou opstarten. (HC)