Cruijff grijpt de macht bij Ajax

Cruijff grijpt de macht bij Ajax

Johan Cruijff tussen Dennis Bergkamp en Wim Jonk Foto: ANP

Johan Cruijff heeft de machtsstrijd in de Amsterdam ArenA gewonnen. Woensdagavond stapten het verenigings- bestuur en de Raad van Commissarissen van Ajax op.

Op 20 september van vorig jaar veegde Johan Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf de vloer aan met het sportieve beleid bij Ajax. Hij predikte een fluwelen revolutie om zijn jeugdliefde er weer bovenop te helpen.

De resultaten gaven Cruijff steeds meer argumenten in handen. De viervoudige Europacup I-winnaar zag tegen Real Madrid twee keer alle kleuren van de regenboog. Ook in de nationale competitie was het weer achtervolgen geblazen. De trotse club uit Amsterdam wacht al sinds 2004 op een landstitel.

Het bestuur van Ajax ging schoorvoetend op zijn wensen in. Trainer Dick Jol werd begin december de laan uitgestuurd en opgevolgd door Cruijff-discipel Frank de Boer. Kort nadien kregen acht adepten van het legendarische Nummer 14 een plaatsje in de ledenraad, die uit 24 mensen bestaat. Een platform onder leiding van het Amsterdamse clubicoon zou een technisch rapport opstellen om de club opnieuw succesrijk te maken.

Bergkamp en Jonk

De zaken escaleerden toen de groep rond Cruijff vorige week haar bevindingen kenbaar maakte. Cruijff wil dat het voetbal weer centraal komt te staan bij het beursgenoteerde bedrijf. Hij wil alle technische functies aan ex-voetballers toevertrouwen en bovenal de jeugdopleiding van Ajax opschudden. De groei van het individu moet voorop staan en het teamgebeuren - zeker onder de zestien jaar - moet op de tweede plaats komen. Jeugdtrainers moeten in zijn ogen worden afgerekend op de ontwikkeling van jonge toptalenten en niet op de resultaten van hun elftallen.

De technische leiding van de club (A-selectie, opleiding en scouting) wil Cruijff in de handen van drie ex-voetballers leggen: Frank de Boer, de huidige hoofdtrainer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk worden het sportieve hart van de club. Een vijftal mensen moet verdwijnen, met als bekendste namen assistent-trainer Danny Blind en hoofd jeugdopleidingen Jan Olde Riekerink (ex-trainer van AA Gent).

Algemeen directeur Rik van den Boog en voorzitter Uri Coronel bedankten voor het wegsturen van een aantal personeelsleden. 'Ajax is een warme club', stelden ze. Cruijff herinnerde er hen aan dat die warme club vorig seizoen zeven coaches bij het huisvuil zette.

Rik van den Boog blokte de hervormingsplannen van het technisch platform af en kwam openlijk in conflict met Cruijff. 'Hun hebben er de ballen verstand van', zei Cruijff over bestuur en Raad van Commissarissen. 'Wij hebben samen meer dan tweeduizend wedstrijden gespeeld in de Eredivisie.'

De machtsstrijd was begonnen en de winnaar vooraf bekend. 'Cruijff is God bij Ajax', kon voorzitter Uri Coronel woensdagavond alleen beamen. 'Om de schade te beperken ruimen de drie leden van het bestuur en de vijf mensen van de Raad van Commissarissen de baan.'

Maffia

Coronel, die overigens zelf aan de macht kwam na een doorlichting van de club, trapte bij zijn vertrek ongenadig na. Hij riep het beeld op van een maffia-achtige sfeer van intimidatie en een 'niets of niemand ontziende oorlog'.

'De totstandkoming van het technisch rapport is in strijd met alle regels van fatsoen en fair play', stelde de ontslagnemende voorzitter. 'Als we Van den Boog bleven steunen, zou hij de club en de leiding kapot schrijven. Het was slikken of stikken. Oprotten was onze enige keuze.'

'Oprotten, dat is een woord dat ik zelfs niet in de kleedkamer gebruikt zou hebben', reageerde Cruijff.

De Nederlandse media zijn, al sinds de jaren '60, in twee kampen verdeeld. Het Algemeen Dagblad, uit Rotterdam, koos de kant van Van den Boog en Coronel. 'Rücksichtsloze Cruijff voert vuile oorlog', was de kop van het commentaar.

De Cruijff-groep krijgt de volle steun van De Telegraaf, uit Amsterdam en de grootste krant van het land, en het invloedrijke sportblad Voetbal International. 'Cruijff dient hen die beweren dat hij geen verantwoordelijkheid durft nemen van antwoord', luidde het in de wakkere krant van Nederland.

Hoe moet het nu verder met de illustere club? Cruijff, die in Barcelona woont, is alvast niet geïnteresseerd om voorzitter te worden. 'Dat is mijn jassie niet', benadrukte hij. 'Ik ben geen type om voorzitter te worden. Ik ben alleen met de voetbalkant bezig.'

Het is nu aan de ledenraad om een nieuw bestuur en aan de aandeelhoudersvergadering om een nieuwe Raad van Commissarissen aan te stellen. Er bestaat weinig twijfel over dat deze zich achter Johan Cruijff zal scharen. De grote vraag wordt dan of hij Ajax zijn vroegere glorie kan terugschenken. Nummer 14 twijfelt er geen seconde aan dat hij, die jaren terug Barcelona de weg wees, ook Ajax weer op het goede spoor zal zetten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.