Fabian Cancellara: het vermogen van een machine

Fabian Cancellara: het vermogen van een machine

Foto: pn

Vraag: hoeveel motortjes heeft Cancellara? Antwoord: twee, zijn linker- en rechterlong. Het ademhalingsstelsel van Spartacus is slechts een deel van het verhaal. Aan het einde van de keten levert hij een ongeëvenaard vermogen.

Er zijn maar heel weinig data van de hardrijder bekend. Zelfs zijn gewicht is een beetje een mysterie. Volgens de ene weegt hij 81 kilo, volgens de andere moet dat minimaal 85 kilo zijn. Hij is in elk geval zwaarder dan de gemiddelde renner.

Flinke boterham

De data die wel bekend raakten, zijn op één hand te tellen. Daags na de overwinning in de Ronde van Vlaanderen postte een marketingman van (toen nog zijn fietsenmerk) Specialized een filmpje waarbij hij de SRM-computer uitlas en de waarden ook in beeld bracht. Gemiddeld reed Cancellara naar Meerbeke met 40 kilometer per uur, hij trapte een gemiddelde cadans van 73, leverde over de hele wedstrijd bekeken een gemiddelde van 285 watt, zijn gemiddelde en maximale hartslag waren 143 en 190 en hij verbrandde 6.459 kilocalorieën. Ten slotte haalde hij een piekvermogen van 1.450 watt. (Daarbij moet worden vermeld dat hij twintig kilometer met een reservefiets reed en die waarden zijn niet gekend.)

Behalve dat hij onderweg een flink boterhammetje moet eten om 6.000 kilocalorieën te tanken, vallen vooral de lage cadans en het lage gemiddeld geleverd vermogen op. Die waarden slaan op de hele wedstrijd en wijzen op een zeer economische manier van rijden.

Toen Cancellara op de Molenberg aan de boom ging schudden, had de concurrentie al een bordje leeggegeten in de eerste 200 kilometer, terwijl hijzelf nog geen trap te veel had gegeven. Vervolgens ging de vermogenskraan open.

'Leuk, maar met die gegevens ben ik niks', ontgoochelt de Leuvense professor-fysioloog en fietskenner Peter Hespel. 'Ik zou die waarden van de laatste 50 kilometer willen zien. Alleen die 1.450 watt zegt iets. Dat zou zijn geleverde vermogen zijn toen hij op de Muur wegreed van Tom Boonen. Maar hoe lang hield hij dat vol?'

Lang genoeg om weg te rijden van Boonen, waarmee we kunnen aannemen dat Cancellara secondenlang rond de 1.000 watt vermogen kan leveren. Een beetje sprinter kan makkelijk 1.000 watt aan, maar als piekwaarde gedurende een heel korte tijd.

Dat Cancellara hele hoge vermogens kan halen, bewees hij ook in Milaan-San Remo van dit jaar, waar hij in het zadel sprintend tweede werd.

11,84 km/u rapper

'Fabian Cancellara was een supertalent', herinnert wielerarts Yvan Vanmol zich uit de tijd dat de kleine Fabian bij de jongerenploeg van Mapei reed. 'Hij en Laszlo Bodrogi haalden superwaarden. Bodrogi heeft er niks mee gedaan, Fabian wel.'

Van zijn winnende raid in Parijs-Roubaix, een week na de Ronde vorig jaar, zijn geen wetenschappelijke data bekend, maar wie googelt op 'The anatomy of a Cancellara attack' komt op een website terecht waarop een wetenschapper in acht pagina's vol formules op basis van de tv-beelden berekent hoe Cancellara wegrijdt van Boonen en co op 40 kilometer van het einde.

Zijn conclusie luidt dat Cancellara, eens op volle snelheid, 11,84 kilometer per uur rapper rijdt dan zijn achtervolgers. Hij haalde daar in vijf seconden een topsnelheid van 58,5 kilometer per uur en sloeg zo de beslissende kloof. In die vijf seconden leverde hij een vermogen van 1.194 watt, met een verzet van 53x11 en een trapcadans van 110.

Vervolgens deed hij waar zijn superieure fysiologische systeem extra voor is getraind: hij reed een tijdrit van 40 kilometer, met het bekende resultaat.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.