Laatste zusters Ursulinen verlaten klooster van Spijker

HOOGSTRATEN - De zusters Ursulinen van het klooster in het Spijker van Hoogstraten zullen eind dit jaar hun huidige woonst verlaten. Het klooster wordt namelijk gesloten en de vijf zusters die er nog zijn, moeten op zoek naar een ander klooster. De zusters Ursulinen kennen een geschiedenis van maar liefst 175 jaar in Hoogstraten.

In 1832 begon die geschiedenis van de zusters Ursulinen in Hoogstraten. In dat jaar trokken de drie eerste zusters in het klooster van het Spijker in. Door de jaren heen bouwden de zusters mee de school uit van het Spijker. Dat zij nu hun vertrouwde woonst moeten verlaten komt bij hen toch hard aan. De vijf laatste zusters in Hoogstraten zijn Lydwina, Henriëtte, Caroline, Johanna en Ursula.

Driehonderd zusters

,,We hadden nooit gedacht dat we het klooster zouden moeten verlaten", voert zuster Lydwina het woord. ,,Het was ons huis voor vele jaren en dat moeten we nu achterlaten. Dat komt toch wel aan, maar we zullen het moedig moeten doorstaan. Onze leeftijd begint ook mee te spelen en het klooster is te groot voor ons. We zullen elders verder gaan."

Wat er met het klooster in het Spijker gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. ,,Maar we hopen wel dat het een mooie toekomst zal krijgen. In al die jaren hebben zo'n 300 zusters hier gewoond. Het gebouw draagt een heel verleden in zich en heeft ook vele zusters laten uitzwerven over de hele wereld. Naar India en Congo onder andere."

Binnen enkele maanden trekken de zusters de deur van het klooster voorgoed achter zich toe. Een beetje een einde, maar ook weer een nieuw begin.

(KKH)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio