Ingrid De Putter: ,,Nieuws kan ik niet meer lezen, een boek gelukkig nog wel''

Ingrid De Putter: ,,Nieuws kan ik niet meer lezen, een boek gelukkig nog wel''

Foto: © VUM

Nooit meer 'bedankt voor het kijken' uit de mond van Ingrid De Putter (47). Zij las woensdag voor het laatst het nieuws op VTM. ,,Mijn ogen zijn te slecht om mijn teksten te lezen,'' luidt het. Maar niet getreurd: zo is er meer tijd voor haar 12-jarige zoon, haar tuin en haar wijn.

U leest het goed: Ingrid De Putter leest het nieuws niet meer omdat ze slechte ogen heeft. Dat smeekt om uitleg. ,,Ik heb een jaar of tien geleden een tak in mijn gezicht gekregen. Die klap heeft het hoornvlies van mijn oog beschadigd. Die kwetsuur is nooit genezen. Presenteren gaat niet meer: ik kan de autocue niet meer lezen. Dat toestel waar mijn tekst op verschijnt staat acht meter ver.'' Achter de schermen blijft u voor het nieuws werken. U was al aan het afbouwen omdat u uw zoon vaker wilde zien .

,,Die is net twaalf geworden. Hij gaat naar de middelbare school en ik wil dat goed opvolgen. Ik heb geen zin om als een gek te werken en mijn kind alleen te zien als ik het naar de tennisles breng. Ik wil een rustig leven.'' Zo krijgt u ook meer tijd voor uzelf. U bent een echt buitenmens .

,,Ik reis geregeld om wijnen te ontdekken. Ik ben een liefhebber, geen kenner. Met nieuwe wijnlanden als Australië en Chili is het onmogelijk alles te kennen. Ik drink een fles per dag. Liefst witte of rode bourgogne.'' U bent vermoedelijk geen all inclusive-reizer. ,,Zelfs geen halfpension. Ik wil wel een hotel met een zwembad, maar ook een auto om de streek te verkennen. Andalusië is natuurlijk geweldig. Deze zomer hebben we Korfoe van boven tot onder bezocht. Met de jeep door de woestijn in Senegal mag ook.'' U heeft een tuin van 20, 25 aren. Dat is behoorlijk wat werk .

,,Ik ben aan een grote snoeibeurt bezig. Ik moet veel verplanten, maar dat mag ik gelukkig aan mijn man overlaten. Ik woon in Keerbergen. Daar is de grond heel beperkt in vruchtbaarheid. Je vindt hier veel dennen, coniferen en heide. Ik heb een stuk goeie grond waar rozen groeien.'' Hoe is het met uw fysieke conditie?

(lacht) ,,Door een ongeval in 1985 is mijn voet verbrijzeld en heb ik een paar beenbreuken opgelopen. Ik speelde wel eens tennis, maar dat kan ik niet meer.'' Een tak in uw oog, voet verbrijzeld: bent u zo'n brokkenpiloot?

,,Ik ging als ging een keer bij de buren spelen. Het was schemerdonker en zag de prikkeldraad in een wei niet. Daar bleef ik met mijn wang in hangen.

Ik ben ook 'es op een hek gekropen en ben aan zo'n punt blijven hangen. Ik was een vrij wild kind, ja. Fel verminderd, hoor.''

Favoriete boek Het jaar van de kreeft van Hugo Claus (1972) Dat moesten we op school lezen. Ik vond het toen al goed. Het heeft alles wat een boek moet hebben. Romantiek, erotiek, spanning, psychologie die heel diep gaat, herkenbaarheid. Het is tijdloos, je kunt het blijven lezen.

Claus is toch een groot schrijver. Ik heb van hem ook Suiker, De Metsiers, Het verdriet van België .

Favoriete cd The essential Leonard Cohen (2002) Een stem om kippenvel van te krijgen. Dertig jaar geleden was zijn stem anders, maar ook al heel bijzonder. Op zijn laatste cd blijft hij boeien.

Ik hou van de tragiek in zijn teksten. Hij heeft iets van Jacques Brel: kijk eens wat een underdog ik ben, door iedereen verlaten. Ik hou ook van Springsteen en Cocker, maar Cohen is toch heel sterk.

Favoriete film Harry Potter en de Steen der Wijzen van Chris Columbus (2001) Ik heb tien keer liever een boek dan een film, maar hier heb ik wel van genoten. Leuk verhaal, goed geacteerd, best spannend. Alle respect voor de technische huzarenstukjes. Ik heb een boek van Harry Potter gekocht, maar het blijft liggen omdat het zo dik is. Mijn zoon vond het in ieder geval een mooie film.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees