Getekend voor het leven

In zijn boek Being Gazza: My journey to hell and back vertelt Paul Gascoigne over de gebeurtenis die hem als kind zo diep tekende dat een normaal leven welhaast onmogelijk werd. Toen hij tien was, werd het jongetje waar hij op moest passen voor zijn ogen doodgereden door een auto. Gascoigne beschrijft hoe hij zichzelf over het levenloze lichaam gebogen ziet staan terwijl hij achter zich de moeder van het kind hoort schreeuwen.

De jonge Gascoigne ontwikkelde zenuwtrekjes en dwangneuroses, niet in staat om het trauma te verwerken. Een warm, stabiel nest had kunnen helpen maar dat vond Gascoigne thuis niet. Vader was bedlegerig met een ernstige hersentumor en moeder combineerde drie baantjes om de zorg voor haar man en hun vier kinderen te financieren.

Voetbal had een uitweg kunnen zijn voor de jonge Gascoigne maar de druk op de schouders van Engelands grootste talent sinds George Best bleek veel te zwaar om dragen. Hij vluchtte in alcohol en raakte verslaafd aan amfetamines en slaappillen. Op zijn palmares staan de Engelse FA Cup (1991) en twee landstitels in Schotland (1996 en 1997): teleurstellend, afgemeten aan zijn formidabele talent. (nvh)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.