WK in Wenen De ups en downs van de Belgen
Shorttrack

'Ze kunnen met de besten ter wereld mee'

Europees kampioen 1.000 m Wim De Deyne en de allrounder Pieter Gysel zijn officieuze wereldrecordhouders. Ondanks een moeizaam internationaal seizoen, dat ze dit weekend afsluiten met het WK.

De 1.500m, op de eerste van drie dagen WK in Wenen, stond gisteren geprogrammeerd. Met Gysel en De Deyne, hoewel beiden niet honderd procent door een buikgriepvirus. 'Ik had van de week wat last, maar Wim was er erger aan toe', zegt Gysel.

De Deyne, onzeker, besliste gisteren toch om te starten, ook al omdat hij anders zijn specialiteit, de 500m, vandaag kon vergeten. Op de 1.500m sneuvelde de West-Vlaming in de kwartfinales, na een diskwalificatie - altijd een risico in shorttrack. Ook Gysel raakte niet door de kwartfinales, al scheelde het niets.

Conclusie: de Belgen zijn niet goed begonnen aan hun WK. Vooral Gysel had op meer gehoopt. 'Vooraf mikte ik op een plaats in de top zes op de 1.500m.'

Zaterdag staat de 500m, zondag de 1.000m en de eventuele afsluitende superfinale over 3.000m, voor de besten van de drie afstanden, gepland.

Het WK sluit het internationale shorttrackseizoen af. Een jaar met ups en downs, voor beide Belgen. Voor De Deyne, de sprinter, ging het van goed over slecht naar heel goed. 'Ik schaatste heel goed in de zomer, maar op de eerste Wereldbeker ging iedereen onderuit en was mijn knie om zeep. Tot twee maanden voor het EK liep ik op krukken, en het EK was mijn eerste wedstrijd van het seizoen.' En daar behaalde hij goud, op de 1.000 meter.

Duim overgesneden

Voor Gysel, de allrounder, ging het van goed naar slecht. Hij was in vorm op het EK, en toen werd zijn duim overgesneden. Weg EK-dromen. 'Maar de operatie heeft me niet zoveel last bezorgd. Ik heb een weekje amper getraind en daarna nog drie weken met een brace.'

En met succes, want zowel De Deyne (500m) als Gysel (1.000 en 1.500m) mogen zich sinds kort wereldrecordhouders noemen. Officieus weliswaar, want het tornooi stond niet op de officiële kalender van de internationale shorttrackfederatie. 'Maar ik hoop wel dat ik die tijden kan omzetten in wat goede wedstrijdresultaten, die ik niet heb kunnen laten zien op het EK', zegt Gysel.

Dé afspraak staat gepland over een jaar, op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Beiden hebben voldaan aan de eisen van het Belgisch Olympisch Comité. Wat ze op de Spelen kunnen? Bondscoach Jeroen Otter: 'Met de Spelen in het vooruitzicht moeten ze met de besten ter wereld meekunnen. Ze verslaan is nog iets anders, maar wel meestrijden om de kwalificaties. Vergelijk het met tennis, als je in de eerste ronde van Roland Garros het Rafaël Nadal heel erg moeilijk hebt gemaakt, als je een superwedstrijd hebt gespeeld, maar er toch uitligt.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.