Meisje liep zware brandwonden opAangehouden gebedslezer ontkent elke betrokkenheid

Stierf Layla (18) na zuiveringsritueel?

Stierf Layla (18) na zuiveringsritueel?

Layla Hachichi (18) stierf op zaterdag 10 oktober in mysterieuze omstandigheden. Bert Hulselmans Foto: © Bert Hulselmans

ANTWERPEN - Is de dood van Layla Hachici (18) uit Antwerpen het gevolg van een islamitisch zuiveringritueel? Een gebedslezer is aangehouden maar hij ontkent alles.

O.G., een Marokkaanse koranlezer, is aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg op de 18-jarige Layla Hachichi. De raadkamer verlengde zijn aanhouding dinsdag.

Hachichi uit de Antwerpse wijk Dam overleed op zaterdag 10 oktober in het huis van haar ouders. De scholiere van het zesde jaar kantoor van het Sint-Lievenscollege in Antwerpen kwam om het leven als gevolg van zware brandwonden die ze thuis had opgelopen. Maar hoe ze die brandwonden heeft opgelopen, is tot op vandaag onduidelijk.

De familie vertelde aan de hulpdiensten en de politie dat Layla zich zwaar verbrand had bij het douchen. In de badkamer werd bovendien een elektrische waterkoker gevonden. Maar het gerecht twijfelt eraan of de brandwonden het gevolg zijn van kokend water. Was het een ongeluk? Zelfmoord? Een uit de hand gelopen zuiveringritueel? De speurders sluiten niets uit.

In de buurt gonsde het de voorbije weken van de geruchten. Daar klinkt het dat Layla, die ervoor uitkwam dat ze lesbienne was, om het leven zou zijn gekomen bij een soort van islamitisch zuiveringritueel dat op vraag van haar ouders was gehouden door een genezer. De aanhouding van de koranlezer O.G., een Marokkaanse twintiger, lijkt die thesis alvast te bevestigen.

De ouders van Layla lieten de koranlezer in de dagen voor haar dood naar hun dochter komen. Dat bevestigt de advocaat van de man. 'Mijn cliënt wist niet dat het meisje lesbisch was, als dat al zo is', zegt Abderrahim Lahlali. 'Hij werd geroepen omdat ze psychologische problemen zou hebben. Mijn cliënt reciteerde voor haar speciaal uitgekozen verzen uit de koran. Meer heeft hij niet gedaan.'

Uit het onderzoek blijkt dat de koranlezer op 7, 8, en 9 oktober telkens een paar uur bij de familie Hachichi kwam. Op 10 oktober, de dag van Layla's dood, zou hij niet bij de familie Hachichi geweest zijn. Maar uit onderzoek bleek dat de ouders van Hachichi wel meteen na de dood van hun dochter belden naar de koranlezer, allicht om de dood van hun dochter te melden.

Volgens Lahlali is het onmogelijk dat zijn cliënt betrokken zou zijn geweest bij een soort zuiveringritueel met vuur of heet water. 'Iemand verbranden is het ergste wat je kan doen in de islam. Dat heeft niks met zuiveren te maken.'

Lahlali heeft beroep aangetekend tegen de aanhouding van zijn cliënt. Volgens hem zijn er nog geen definitieve resultaten van de autopsie en zouden die veel duidelijk maken.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees