Sint-Walburgakerk telt opnieuw drie klokken

,,Wij moeten de buurparochies niet meer benijden''

MELDERT - Nele en Vrede, twee gloednieuwe bronzen klokken, zijn gisterochtend in Meldert aangekomen. Naast de bestaande 19de-eeuwse klok beschikt de Sint-Walburgakerk nu over een toren met drie klokken, net zoals de buurparochies. Tijdens de vredesfeesten op 5 september zullen ze voor de eerste keer galmen.

,,Mag ik ook eens luiden?'' Het galmen van de klokken klonk als muziek in de oren van de leden van het kerkbestuur en pastoor Karel Maenhout, die gisteren de levering van de twee klokken niet wilden missen. Nele en Vrede, zoals beide klokken werden gedoopt, staan nu vooraan in de kerk en worden na de wijding door het klokkengat van de zoldering in de toren gehesen.

Bijna twee eeuwen klonk er slechts één klok over de Meldertse parochiegemeenschap. Ooit hingen er vier klokken in de toren van de Sint-Walburgakerk maar tijdens het Franse bewind verdwenen de kostbare bronzen instrumenten. ,,Wij hebben het jarenlang met een occassieklok moeten doen. In de buurtparochies van Asse-ter-Heide, Baardegem, Hekelgem, Moorsel en de abdij van Affligem beschikken sinds jaar en dag over minstens drie klokken. Maar nu zullen wij ook naar een prachtige samenklank kunnen luisteren'', zegt kerkbestuurder Walter Van Brempt.Nele en Vrede zijn een geschenk van de parochianen. Nele wordt geschonken door Frans en Julienne De Coninck-Roggeman. De 340 kg zware klok in de toonaard si heeft als peter Jeanne De Coninck en als peter Piet De Coninck. ,,Waarom ik deze gift deed? Uit dank na een genezing. Maar ook om onze kerk als een prachtig cultureel erfgoed van zovele eeuwen te benadrukken,'' zegt Frans De Coninck, voorzitter van het kerkbestuur.

In Nederland gegoten

De klok Vrede weegt 810 kg en heeft fa kruis als toonaard. Het is het grootste exemplaar van het trio. Ze zal middenin de klokkentoren hangen, geflankeerd door de oude klok (sol kruis) die de middentoon vormt in de samenklank. Vrede is een geschenk van de parochianen met als meter Francine De Mey en als peter Jozef Van den Steen. ,,Wij hadden nog een resterend budget na de restauratie van de kerkschilderijen. Toen het torenuurwerk moest worden gerenoveerd, groeide het idee om onze klokkentoren zijn glorie van weleer te bezorgen. Na het verwerven van de nodige fondsen - er is immers geen tussenkomst van de gemeente of de hogere overheid - konden wij de klokken bestellen. Ze werden op 4 juni in het Nederlandse Asten gegoten, in opdracht van de Leuvense firma Clock-o-Matic. Ons land telt helaas geen enkele klokkengieterij meer'', zegt de voorzitter. Over de kostprijs wordt liever niet gesproken. ,,'t Is een gift van de gemeenschap.'' Met de fabricatie en installatie wordt het project rond 25.000 euro geraamd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio