Proefproject bij Grand Pont Vissers

Steur overleeft warmte

HOEGAARDEN - Met uitzetting van honderd kilo steur in de vijvers van de vroegere suikerfabriek startten de Grand Pont Vissers (GPV) van Hoegaarden met een proefproject. Ze willen nagaan in hoeverre de Siberische steur het in ons klimaat uithoudt. ,,Maar de steur overleeft ook de actuele temperaturen'', merkt voorzitter Hubert Krahy.

Krahy had weet van een kweekproject met steur in het koelwater van de kerncentrale in Tihange. Daar zwom te veel steur rond. Zijn club kocht honderd kilo tegen 1.050 euro voor uitzetting. ,,Louter met de bedoeling om na te gaan of de Siberische vis ook in warmer water kan overleven'', vertelt de voorzitter. ,,We kochten alleen mannetjessteur om overbevolking van de vijver te voorkomen. Wie een exemplaar vangt, moet dat dadelijk weer te water laten. Steur smaakt trouwens niet lekker. Kenners spreken van een aardesmaak.''

Deze steur zwemt sinds begin mei in de vijver in de Getevallei en de Grand Pont-hengelaars sloegen er nog maar een drietal aan de haak.

Stil op de bodem

,,Hij is koude temperaturen gewoon'', las Krahy in hengelaarsbrochures. ,,In warm water valt hij compleet stil en blijft op de vijverbodem onbeweeglijk. Er stellen zich voor de steur nog geen problemen in onze vijver, die op sommige plaatsen wel drie meter diep is. Daar is voor de steur het water nog koud genoeg (minder dan 28 graden). Als de extreem hoge temperaturen nog lang aanhouden, moeten we wel onze drie beluchters in gang zetten om zuurstof aan het water toe te voegen.''

Steur wordt vooral gekweekt voor de kaviaar, die alleen bij de wijfjes voorkomt. Die worden geslacht als ze twintig tot dertig kilo wegen. De kweekplaatsen bevinden zich aan de monding van de Wolga.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio