Per maand 85 nieuwe Poolse bedrijven

Elke maand worden 85ondernemingen van Polen erkend in België, bijna allemaal bouwbedrijven. Die doen dat niet voor één of twee opdrachten. Ze richten zich bijna exclusief op de Belgische markt.

Per maand laten 86 ondernemers uit de tien nieuwe EU-landen zich officieel registreren bij de Kruispuntbank van de Ondernemingen (KBO). Onder hen zijn er 85 Polen en één uit een andere nieuwe lidstaat. Dat vernam kamerlid Annemie Turtelboom (VLD) via diverse parlementaire vragen. Ondernemers uit die landen die zich laten registreren bij de KBO, richten zich niet occasioneel voor één of twee opdrachten, maar ,,structureel'' - in grote mate of exclusief - op de Belgische markt.

Aantal Polen verdubbeld

Van januari tot half augustus schreven 635 nieuwe Poolse ondernemers zich in bij de KBO, en elf uit andere nieuwe EU-landen: vijf Slovaken, drie Tsjechen, twee Hongaren en één Let.

De jaren voordien, in 2004 en 2005, schreven elke maand ongeveer 70 ondernemers uit die landen zich in. 60 daarvan waren Polen. Toen hadden meer Hongaren, Letten en Litouwers interesse. Nu zijn het bijna uitsluitend Polen, en hun aantal is toegenomen tot 85 per maand. Bijna alle ingeschrevenen richten zich op de bouw: zestien procent bewees met diploma's of andere documenten zijn bekwaamheden in het timmerwerk en de schrijnwerkerij, veertien procent in het beton- en metselwerk, twaalf procent in de sector van de sloopwerken, elf procent bewees zijn competenties in het plafonneerwerk en tien procent als tegelzetter. Sloopwerken en schrijnwerkerij zijn de groeisectoren.

Daarmee wordt de tekening van de Poolse (arbeids-)immigratie vollediger.

Vier weken geleden raakte bekend dat er elke maand ongeveer 1.000 Polen officieel als werknemer worden ingeschreven in België . Ze maken 90 procent uit van de werknemers uit de tien nieuwe EU-landen die hier komen werken. Vorige week bleek dat het aantal Polen dat officieel in ons land verblijft, verdubbeld is in twee jaar tijd. Ze zijn nu met bijna 20.000.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees