Krakers vieren vijf jaar Squattus Dei

Krakers vieren vijf jaar Squattus Dei

Het pand heeft de voorbije vijf jaar een serieuze gedaanteverwisseling ondergaan. Foto: © COL

LEUVEN - De Leuvense krakersbeweging heeft een cd klaar om de vijfjarige kraak van het pand Schapenstraat 29 te vieren. De jongeren hebben er een hele sociale werking uitgebouwd, met volkskeuken, infotheek en een weggeefwinkel. Hun lot ligt nu in handen van minister Dirk Van Mechelen (VLD) die in beroep over de bouwaanvraag van eigenaar Opus Dei moet oordelen.

De wagen aan de gevel van de Schapenstraat 29 doet meteen vermoeden dat er hier andere bewoners wonen. De gevel staat vol graffiti en er wordt nog volop getimmerd binnen. Na een resem kraken in onder meer de Brouwersstraat, Diestsestraat en de Minderbroederstraat - ook de lege vleugel van het Sint-Pietersziekenhuis aan de Brusselsestraat moest er aan geloven - streken de Leuvense krakers hier vijf jaar geleden neer. Het pand is eigendom van de Coöperatieve voor Culturele Centra (CCC), de beheersorganisatie van Opus Dei, en stond toen al vier jaar leeg.

De bewoners herdoopten het pand in Villa Squattus Dei. Ze blijven het liefst onherkenbaar in de krant. Drie jaar geleden daagde Opus Dei al een vermeende kraker voor de rechtbank en dat willen ze nu vermijden. Het vijfjarige jubileum gaat niet onopgemerkt voorbij. De jongeren maakten een cd met twintig Belgische groepen die de afgelopen vijf jaar in het pand een optreden hebben gegeven.

,,De cd krijgt de naam Squattus Ex Machina'', vertellen krakers David en Goliath. Fictieve namen, uiteraard. ,,Het zijn Belgische groepen omdat België een grote undergroundscène heeft. Het is vooral punk, maar ook wel ska, metal, hardcore en ook kleinkunst. De cd komt in een kartonnen doosje met een boekje waarin de krakersgeschiedenis van Leuven wordt verteld.''

Bouwvergunning

De cd is vanaf 13 augustus in het kraakpand te koop voor acht euro. De namen van de groepen vind je inderdaad niet terug op festivals als Marktrock. Wie heeft al gehoord van Mucus, The Usual suspects, Shadow Gate of The Sedan Vault?

De krakers hopen er nog minstens vijf jaar bij te doen, maar ze beseffen zeker dat ze hier niet voor eeuwig kunnen blijven ook al hebben ze het pand nieuw leven ingeblazen. Het gebouw zelf is vreselijk groot. Op de bovenverdiepingen wonen heel wat bewoners in hun eigen kamers. Beneden zijn de publieke ruimten, met onder meer de infotheek met allerlei anarchistische en andere lectuur, de weggeefwinkel waar kledij tegen een prikje of helemaal gratis wordt verdeeld, en de volkskeuken waar elke woensdagavond eten wordt gemaakt. ,,We willen hier een vrijplaats maken, waar geld niet belangrijk is'', vertellen de twee jongeren. De tuin achter het gebouw is immens. Een klein park in het hart van de stad, aan het oog onttrokken door metershoge muren.

De CCC diende intussen al twee bouwaanvragen in om het pand te verbouwen tot een studentenhuis. Twee keer kregen ze een njet van het stadsbestuur. Het beroep bij de minister leverde voor de eerste bouwvergunning niets op. Het tweede beroep is hangende. ,,Het is wachten op de minister. Als die de vergunning goedkeurt, kan het snel gedaan zijn. Wij zijn alvast niet van plan hier zomaar te vertrekken. Opus Dei heeft het jaren laten verkommeren, nu moeten ze ook niet afkomen.''

(BCZ)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio