Gouden Spike voor Hellebaut en Kevin Borlée

Gouden Spike voor Hellebaut en Kevin Borlée

Foto: © Photo News

Zoals verwacht hebben Tia Hellebaut en Kevin Borlée bij de elite, en Hannelore Desmet en opnieuw Borlée bij de beloften de Gouden Spike gewonnen, de belangrijkste Belgische atletiekprijs.

De grootste verrassing viel Tia Hellebaut te beurt, toen uit het decor van het Boudewijnstadion in Brussel haar toenmalige collega Carolina Klüft opdook. De Zweedse ex-olympische kampioene zevenkamp was overgevlogen. 'Tia was één van mijn beste vriendinnen in de atletiek. Ze staat voor plezier, passie en vechtgeest. Ze is moedig en grappig en ik zal haar erg missen.'

Hellebaut was hors catégorie na haar olympische hoogspringzege en wereldtitel vijfkamp, en kreeg na 2006 opnieuw de Gouden Spike. Haar buikje begint langzaam te bollen. 'Of het een meisje of jongen is? Ik zou het niet weten.'

Kim Gevaert ontving de Zilveren Spike: haar vierde, na ook zes gouden en één bronzen. 'Je weet nooit,' zei ze verrassend, 'maar het is normaal mijn laatste Spike.' Gevaert won olympisch zilver met de 4x100 meter. Olivia Borlée (4x100m) kreeg de Bronzen Spike.

Borlée vanuit de States

Bij de mannen was er geen concurrentie voor Kevin Borlée. De amper twintigjarige 400 meter-loper werd in 2008 Belgisch recordhouder 400 meter door als eerste Belg onder 45 seconden aan te komen. Met de ploeg op de 4x400 meter versierde hij een knappe vijfde olympische stek, en individueel haalde hij op de 400 meter als negende net niet de finale. Een rechtstreekse verbinding met de Borléé-broers in de VS, die er studeren, leverde een hilarisch filmpje op. Toen de interviewer wees op de kale ruimte waarin ze praatten, vroeg hij of ze in de gevangenis beland waren. 'Nee, dat is mijn kamer,' zei Kevin droog.

Jonathan Borlée stak de Zilveren Spike op zak, Kristof Beyens won de Bronzen Spike. Kevin Borlée viel ook de jongerentrofee te beurt, die bij de vrouwen was weggelegd voor Hannelore Desmet. Zij behaalde brons in het hoogspringen op het WK junioren. Geen verrassingen dus na het glansjaar 2008.

Uitslag Mannen: 1. Kevin Borlée 189 punten; 2. Jonathan Borlée 98; 3. Kristof Beyens 35; 4. Frédéric Xhonneux 29; 5. Pieter Desmet 21; 6. Cédric Van Branteghem 12; 7. Monder Rizki 5; 8. Hans Van Alphen 4; 9. Tom Van Hooste 3; 10. Krijn Van Koolwijk 2; Adrien Deghelt 2; 12. Arnaud Ghislain 1; Tom Goyvaerts 1.

Beloften: 1. Kevin Borlée 40; 2. Quentin Ruffacq 10; 3. Denis Goossens 4.

Vrouwen: 1. Tia Hellebaut 199 punten; 2. Kim Gevaert 132; 3. Olivia Borlée 26; 4. Veerle Dejaeghere 20; 5. Anne Zagré 13; 6. Eline Berings 3; 7. Sara Aerts 2; Hanna Mariën 2; Elodie Ouedraogo 2; Elisabeth Davin 2; 11. Nathalie Devos 1.

Beloften: 1. Hannelore Desmet 53; 2. Selien De Schrijder 3; 3. Melissa Dupré 1.

Corrigeer