Algemeen rookverbod op 1 juli 2010

Er zal dan toch een algemeen rookverbod in cafés komen. Niet tegen eind 2009, zoals eerst voorzien, maar op 1 juli 2010. Dat stelt CD&V, nadat onze krant gisteren bekend maakte dat de plannen in de diepvries zijn beland.

Nadat onze krant gisteren schreef dat de plannen voor een rookverbod in cafés gesneuveld zijn op het politieke slagveld, bleven de reacties niet lang uit. Vlak voor het zomerreces leek het algemeen rookverbod nog zo goed als in kannen en kruiken, maar intussen haalde de discussie niet meer de politieke agenda en werd de deadline van eind 2009 niet meer realistisch.

'Nochtans hadden we samen met CD&V een wetsvoorstel dat op grote consensus kon rekenen', aldus N-VA-Kamerlid Sara Smeyers. 'Maar na het uiteenvallen van het kartel CD&V/N-VA is het voorstel in de diepvriezer beland. Alleen maar omdat er een handtekening van N-VA op staat. Blijkbaar worden politieke spelletjes belangrijker geacht.'

'Niets van', zegt onder meer CD&V-parlementslid Nathalie Muylle. Bij CD&V zaten ze de voorbije weken naar eigen zeggen niet stil en werd een nieuw wetsvoorstel klaargestoomd, weliswaar zonder handtekening van N-VA. 'Dat heeft niets met politieke spelletjes te maken', aldus Marc Paredis, woordvoerder van de CD&V-Kamerfractie. 'We hebben gewoon het advies van de Raad van State gevolgd en bijkomende experts geraadpleegd.'

CD&V gaat het rookverbod eerst nog in Nederland bestuderen, maar ten laatste begin volgend jaar moet de discussie op de politieke agenda komen, zo belooft de partij. Op 1 juli 2010 moet het algemeen rookverbod dan een feit zijn.

Onder meer de federatie van jeugdhuizen en jongerencentra liet gisteren weten zwaar ontgoocheld te zijn over het uitblijven van een algemeen rookverbod. (dhh)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees