Strengere controle op oogst en transport landbouwgewassen

Veevoeder wordt in België beter gecontroleerd dan plantaardig voedsel geschikt voor menselijke consumptie. Om de lat gelijk te leggen komt er een nieuw controlesysteem op het vervoer van gewassen, geschikt voor de menselijke voedselconsumptie. Als gevolg daarvan laten de bloemmolens nu al weten straks nog alleen graan te accepteren van transporteurs die tegemoetkomen aan de nieuwe, strengere wetgeving. Probleem is dat slechts 80 van de 250 loonwerkers die deze transporten verzorgen zich al in regel hebben gesteld.

Loonwerkers -zelfstandige arbeiders die door landbouwers onder meer worden ingeschakeld om de gewassen van het veld te halen- hebben het dezer dagen niet makkelijk. Door de keiharde onderlinge concurrentie zijn hun uurlonen de afgelopen 5 jaar niet gestegen en dat terwijl de klanten immer veeleisender zijn geworden. Bovendien staan de loonwerkers door de diversificatie van teelten voor de aankoop van meer machines en dus hoge investeringen. Allemaal in een periode dat de staal- en petroleumprijzen stijgen en dus aankoop en gebruik van landbouwmachines duurder maken.

Een nieuwe wet verplicht hen nu ook om vanaf 1 januari 2005 hun administratie nauwkeuriger te voeren en hun bedrijven te laten keuren door het Voedselagentschap.

,,Dit alles is het gevolg van de dioxinecrisis'', legt Yvan Dejaegher van de Belgische Federatie van Mengvoederfabrikanten (Bemefa) uit. ,,De veevoederfabrikanten kregen toen strengere spelregels opgelegd. Op drie jaar tijd stelden alle 1.800 bedrijven zich in regel. Nu dient dit ook dringend voor de toeleveranciers van menselijke voeding te gebeuren. Ze moeten een auto-controlesysteem ontwikkelen in hun bedrijf, of anders controleert het Voedselagentschap en betalen ze de rekening van de controles.''

Bittere noodzaak

Veel enthousiasme is er bij de loonwerkers niet. Slecht 1 op 3 beschikt nu al over een certificaat dat aangeeft dat hun bedrijfsvoering volgens de nieuwe normen verloopt. Ondervoorzitter Weltjes van de loonwerkersfederatie: ,,We hebben moeite om onze leden te overtuigen. Ze werken vaak tot 20 uur per dag, dan is er weinig tijd om nog een ingewikkelde administratie bij te houden. Toch is het noodzakelijk dat elke loonwerker zo'n certificaat verwerft, wil zijn bedrijf overleven. Er moet meer discipline en professionalisme komen. De klungelaars in ons beroep moeten eruit.'' (HHM)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees