Internering voor Walter Michiels, Pico Coppens uit FC De Kampioenen

TURNHOUT - Voormalig acteur Walter Michiels uit Turnhout, beter bekend als Pico Coppens uit FC De Kampioenen, wordt zo goed als zeker geïnterneerd.

Dat vraagt alvast het parket in Turnhout. Michiels wordt al een tijdje in een psychiatrische instelling behandeld.

Het is niet de eerste keer dat Michiels met het gerecht in Turnhout in aanraking komt. Nadat hij uit FC De Kampioenen was verdwenen, raakte de voormalige acteur op een pijnlijke manier aan lager wal.

Psychische problemen leidde tot drank- en drugsmisbruik. Eind 2002 kreeg Michiels van de strafrecher in Turnhout bij verstek achttien maanden cel opgelegd wegens het dealen van softdrugs. Dat gebeurde onder meer aan minderjarigen in het voormalige reptielenwinkeltje De Krekel in de Otterstraat.

Uitbater Dirk C., die ondertussen bij een verkeersongeval om het leven kwam, had Michiels geregeld gevraagd om als 'winkelbediende' te fungeren. Bij De Krekel konden exotische dieren gekocht worden. Maar onder de toonbank konden de klanten er ook softdrugs, waaronder kant en klare joints, aanschaffen.

Walter Michiels startte bij de strafrechter in Turnhout een verzetsprocedure tegen het verstekvonnis. Bij de behandeling van het dossier ten gronde vroeg de raadsman Michiels aan een grondig psychiatrisch onderzoek te onderwerpen en zijn toerekeningsvatbaarheid na te gaan. Dit om een behandeling te vragen en de effectieve gevangenisstraf te vermijden.

Dat onderzoek is nu afgerond. Openbaar aanklager Bart Van der Veken spreekt van een ernstige vorm van geestesstoornis.

,,Beklaagde heeft en had zeer ernstige psychiatrische problemen, zowel op het moment van de feiten als nu. Ik vraag Michiels te interneren. Hij kan zowel voor zichzelf als voor de maatschappij een gevaar opleveren.''

Meester Eric Van Cauwenbergh verzet zich niet tegen de internering: ,,Mijn cliënt wordt al intensief behandeld in Geel. Die strikte behandeling kan best behouden blijven.''

Rechter Deschoemaeker doet op 11 oktober een uitspraak over de internering. Het is uiteindelijk een speciale commissie die beslist of Michiels zijn huidige therapie in Geel kan voortzetten of naar een gesloten interneringsafdeling van een gevangenis moet.

De huidige behandeling gebeurt nog op vrijwillige basis. Bij een internering wordt die behandeling verplicht.

(DAT)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio