Verenigingen uit Terheide, Landbouwraad, 't Smiske en dorpscomité Bekkerzeel winnaars hoppestoet

Terheide maakte beste hopduvel

ASSE - Met de traditionele hopduvelverbranding, een dansspektakel op het Gemeenteplein en een mooi vuurwerk viel zondagavond het doek over de tweejaarlijkse Assese Hopduvelfeesten. De prijs van de beste hopduvelcreatie in de stoet van zondagnamiddag ging naar het samenwerkingsverband van KWB, KSA en VKSJ uit Asse-Terheide. In 2006 wordt 50 jaar Hopduvelfeesten gevierd.

Met een hoogstaand dansspektakel op het Gemeenteplein werden zondagavond de tweejaarlijkse Hopduvelfeesten afgesloten. Een twintigtal meisjes en vrouwen, verzameld door het Hopduvelcomité, repeteerde maandenlang aan de act die een gevecht tussen engelen en duvels voorstelde. Duizenden belangstellenden zakten nadien nog een laatste keer af naar de Hopmarkt voor het slotconcert van de Magical Flying Thunderbirds.

Een jury, bestaande uit mensen uit het Assese culturele middenveld, had toen al een beoordeling uitgesproken over de zowat 40 groepen die zondagnamiddag hadden gefigureerd in de prachtige hoppestoet. De duvelcreatie van Asse-Terheide, met een weegschaal waarin twee kinderen balanceerden, kreeg de hoofdprijs toegekend.

De mediaprijs, voor wie zich het best in de mediakijker werkte, ging naar Bekkerzeel (her)Leeft. Dat dorpscomité van de kleinste deelgemeente van Asse, viel twee jaar geleden ook al in de prijzen voor de beste presentatie in de stoet. Het is naar aanleiding van de Hopduvelfeesten van vier jaar geleden dat de groep Bekkerzeel ook letterlijk liet herleven.

Consumptieduvel

De gemeentelijke landbouwraad van Asse mocht zondag bij zijn eerste deelname naar huis met de prijs voor de mooiste wagen: een strooien tractor die de verse vruchten van het land meedroeg.

Klein kunstencentrum 't Smiske en volksdansgroep Mallepietje, de winnaars van de vorige editie, kregen de prijs voor de best ingeklede dansact, met een speciale vermelding voor de bijdrage van de mentaal gehandicapten van vzw Zonnestraal uit Lennik. Die kregen tijdens de stoet van veel toeschouwers een aanmoedigend applaus.

Zij stelden de in plastic gehulde Consumptieduvel voor. Volgens de groep rond 't Smikse was het niet zozeer de Hopduvel of stormmwind die de hop uit de Assese contreien heeft verdreven dan wel de Consumptieduvel, symbool voor de multinationale massaproductie die de kleinschalige hoppekweek de das heeft omgedaan.

Alle winnende groepen krijgen een beperkte geldprijs.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio