Zelfmoordaanslag in Bagdad eist tien levens

Schoenbom zaait dood in moskee

Schoenbom zaait dood in moskee

De zelfmoordenaar kon de moskee binnendringen ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen. Foto: © EPA

Een zelfmoordenaar met een schoenbom sleurde gisteren in een moskee in Bagdad minstens tien mensen mee de dood in. Het was de eerste keer dat deze ,,tactiek'' werd toegepast in Irak.

De aanslag vond plaats ondanks de verhoogde veiligheidsmaatregelen die de Iraakse regering eerder deze week lanceerde. Vijftigduizend soldaten gingen de straten van Bagdad op, geruggensteund door 7.000 Amerikaanse soldaten. Er kwam een verbod op het dragen van wapens en auto's mochten tijdens het vrijdaggebed vier uur lang niet meer rondrijden. Dat laatste was bedoeld om terreuraanslagen met bomauto's te vermijden.

Toch slaagde de zelfmoordenaar er gisteren in de Buratha-moskee binnen te komen, een van de belangrijkste sjiitische schrijnen in Bagdad. Hij mengde zich tussen de gelovigen die bijeengekomen waren voor het vrijdaggebed. Toen hij er door veiligheidsmensen werd op gewezen dat schoenen niet toegelaten zijn binnenin de moskee, deed hij alsof hij ze zou uittrekken. Maar de man bracht zijn bomschoen tot ontploffing.

Al-Zarqawi

Dezelfde moskee was op 7 april al het doelwit van een zelfmoordaanslag tijdens het vrijdaggebed. Toen vielen minstens 85 doden. Volgens de imam van de moskee, die ongedeerd was, is deze nieuwe aanslag een vergelding voor de dood van terroristenleider al-Zarqawi. De imam speelt een belangrijke rol binnen de regerende sjiitische coalitie van de Verenigde Iraakse Alliantie en hij haalde vaak uit naar al-Zarqawi. Hij stelt daarom al-Qaeda verantwoordelijk voor de aanslag.

In de zuidelijke stad Basra werd de plaatselijke leider van een soennitische religieuze groepering doodgeschoten. Onbekenden namen Yusif al-Hassan onder vuur in de buurt van de moskee waar hij het vrijdaggebed had geleid. Al-Hassan was lid van de Vereniging van Moslimgeleerden, een soennitische groepering die zeer kritisch staat tegenover het door de VS gestuurde politieke proces in Irak. (reuters/ap)

Corrigeer

NIEUWS