Burgemeester New Orleans herkozen ondanks kritiek

Burgemeester New Orleans herkozen ondanks kritiek

Foto: © AP

Luttele uren nadat de zwarte burgemeester van New Orleans Ray Nagin herverkozen werd als burgemeester van de stad, tuften de eerste bussen downtown New Orleans binnen met bewoners, die deze winter de stad hadden verlaten nadat orkaan Katrina er lelijk had huisgehouden. Kort na het bekendraken van zijn nipte overwinning riep Nagin zijn uitgeweken stadsgenoten op om terug te keren en te helpen bij de heropbouw van de stad. ,,We staan klaar om erin te vliegen'', gaf de burgemeester tijdens zijn overwinningsspeech te kennen.

Na de doortocht van Katrina zwol de kritiek op het beleid van Nagin dag na dag aan omdat veel van de bewoners zonder hulp bleven. Katrina kostte het leven aan 1.577 mensen, vaak armen die de middelen niet hadden om de stad te ontvluchten. Van de vroegere 500.000 inwoners vond amper de helft de weg naar de stad terug, vaak de rijkere inwoners van de welvarende, overwegend blanke stadsdelen. Die konden zich nog voor Katrina aan land kwam in veiligheid brengen. Veel zwarte bewoners hadden geen geld om te vluchten. Ze zaten dagenlang vast in de ondergelopen stad en werden uiteindelijk onder chaotische omstandigheden gered en naar opvangcentra over gans het land, dikwijls duizenden kilometers ver, gebracht.

Bij de stembusgang haalde de 49-jarige democraat Nagin het met 52 procent van de stemmen nipt van zijn democratische tegenkandidaat, de 45-jarige Mitch Landrieu. Landrieu is de zoon van de laatste blanke burgemeester van New Orleans en is vice-gouverneur van Louisiana. Na zijn nederlaag vroeg hij zijn achterban om zijn rivaal te steunen bij de heropbouw van de stad.

(FSt)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees