Dronken burgemeester Victor Gerniers wordt zwaar gestraft

,,Respect voor uitspraak''

ANZEGEM - De tweede veroordeling in één jaar tijd voor dronkenschap achter het stuur kan burgemeester Victor Geniers (Eendracht) zuur opbreken. Het feit dat hij - naast een geldboete - drie maanden zijn rijbewijs moet inleveren en een medisch-psychologische test moet ondergaan om zijn rijbewijs terug te krijgen, vormt maar een begin van de kruisweg. Er hangt hem mogelijk een schorsing boven het hoofd. door Willy DEPRAETERE en Jan FEYS

Op 4 september 2003 weigerde Victor Gerniers een ademtest en een bloedproef na een verkeersongeval in de Statiestraat in Anzegem. Hij werd veroordeeld en kreeg een boete van 1.250 euro, waarvan de helft effectief en een rijverbod. Breynes advies over die veroordeling werd trouwens nog niet behandeld werd door minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD).

Op 10 juli van dit jaar werd hij in het centrum van zijn eigen gemeente onderworpen aan een alcoholcontrole. Dat was om 1 uur, nadat hij terugkwam van de opening van de nieuwe kantoren van de Mira-politiezone in Waregem. Hij had 2,72 pro mille alcohol in zijn bloed.

Intussen werd hij op het matje geroepen bij de gouverneur en kreeg hij een rijverbod. ,,Het is niet omdat hij burgemeester is dat hij een zwaardere straf moet krijgen. Hij werd al feitelijk gestraft door de overdreven belangstelling in de media'', vond zijn advocaat. ,,Het is een burgervader van de oude stempel die zijn negatieve gewoonte intussen heeft afgeleerd. Hij drinkt alleen nog water en fruitsap. De oppositie poogde heel de zaak ook al flink uit te buiten'', vond de pleiter.

Maar politierechter Kathie Snepvanger had haar vonnis onmiddellijk klaar. ,,Een boete van 2.200 euro, waarvan de helft effectief en een rijverbod van drie maanden met verplichte medische en psychologische tests nadien'', zo klonk het. Tegen die verplichte tests, met een wachtlijst van minstens zes maanden, is geen beroep mogelijk.

,,Hard werken''

Vistor Gerniers was niet aanwezig tijdens de zitting. ,,Ik heb respect voor de uitspraak. Ik neem mij voor te blijven werken voor deze gemeente. Er zijn er weinig die zo hard werken voor Anzegem. Ik ben graag onder de mensen. Dat ik bij de gouverneur moest komen, is de gebruikelijke procedure. Voorlopig denken we niet aan beroep. Het is een bladzijde die omgedraaid is'', vindt Victor Gerniers, die ook jaren provincieraadslid was.

,,Ik ben partijloos'', zegt de man voor wie tijdens de vorige verkiezingen wel één op drie Anzegemnaars stemden.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio