Fit & Gezond

Okselgeur helpt tegen stress op het werk

Ruiken aan een oksel van een bevriende collega verlicht de stress op de werkvloer. Het is maar een van de vele tips die het vakblad 'New Scientist' verzamelde bij wetenschappers.George Preti, een reukexpert uit Philadelphia, stelde de truc met de okselgeur vast bij vrouwen. Hij heeft geen zinnige verklaring voor het fenomeen en weet niet of de truc ook werkt bij mannen.

Een bedrijf in Tokyo laat zijn personeel katten aaien tijdens de pauzes. Ook dat zou een effect hebben op de gemoedsrust. Een bedrijf uit New York installeerde hokjes waarin hazenslaapjes van een kwartier kunnen worden genomen, met productiviteitswinst als gevolg.

Het is al langer geweten dat de aankleding van een kantoor of werkplek van cruciaal belang is. Sociaal kletsen in de koffiehoek is dat eveneens - maar dan wel met mate: wie te veel tatert in de arbeidstijd lijdt onder de stress schuldig verzuim te plegen.

Wat het best werkt tegen stress, is promotie maken. Hoe lager op de sociale ladder, hoe meer stress, die uiteindelijk leidt tot zware gezondheidsproblemen. Wie zijn werk mee naar huis neemt, wordt bedreigd door dezelfde problemen. De gsm van het werk meenemen naar de slaapkamer is dan weer fataal voor een relatie. (fds)

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees