Afscheid zonder woorden

Ouders, broers en zus van Bart Bonroy leiden stille mars

Ouders, broers en zus van Bart Bonroy leiden stille mars

Foto: © BELGA

Oostende - Zo'n 5.000 mensen stapten gisteravond door de straten van Oostende op in een stille mars. Zo herdachten zij Bart Bonroy (18), de tiener uit Bredene die vorige vrijdag door een leeftijdgenoot doodgestoken werd op straat.

De ouders van Bart Bonroy kregen wat ze hadden gevraagd: een serene mars. Nicole Roose en Guido Bonroy hadden maandag benadrukt dat de moord op hun oudste zoon vooral geen nieuw geweld mocht uitlokken. KSV Bredene - de club waar Bart voetbalde - beloofde de ouders een fakkeltocht om Bart te eren. Ze had 15.000 deelnemers verwacht, maar door het slechte weer groeide de groep nooit aan tot boven de 5.000.

Bijna uitgeregend

De stille mars dreigde letterlijk in het water te vallen, maar ondanks de stortregens en een korte maar hevige hagelbui vertrok de massa om 19 uur stipt net buiten het centrum van Oostende. De ouders van Bartje Bonroy liepen op kop, samen met zijn broers Stijn en Hans en hun kleine zusje. De voetbalclub schermde met twintig 'bodyguards' de ouders af van de menigte en hun vragen.

De stoet trok bijna letterlijk zonder woorden door de stad. Spandoeken werden amper meegedragen en de fakkels werden ingeruild voor paraplus.

Een half uur later stokte de groep aan het Marie-Joséplein, de plek waar Bartje Bonroy de fatale messteek door Kenny Bolle kreeg. De familie van Bart beleefde hier een bijzonder moeilijk moment en ze vielen elkaar emotioneel in de armen. Een vertegenwoordiger van Ouders van Vermoorde Kinderen probeerde hier een boodschap voor te lezen, maar door een defecte megafoon hoorde niemand de speech.

Vriend Jilles

Ook Jilles Coopman (18) volgde de mars, de tiener die zijn vriend Bart vorige week zag sterven. ,,Hij neemt het zichzelf kwalijk dat hij Bartje niet heeft kunnen redden'', zegt een goede vriendin. Volgens haar begrijpt Jilles ook niet goed dat hij het drama overleefde. ,,Bart stierf door één messteek. Datzelfde mes raakte ook Jilles, maar dankzij zijn lederen jas houdt hij er slechts een klein wondje aan over.''

Zaterdag om 10 uur wordt in de Sint-Jozefkerk in Bredene-Sas een uitvaartdienst opgedragen voor Bart Bonroy. Zondagochtend wordt de jongeman ook nog herdacht door KSV Bredene, in aanwezigheid van zijn ouders.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees