Krachttoer van een zonderling

In de nacht van 10 op 11 april 1934 verdwenen in de Sint-Baafskathedraal in Gent twee panelen uit het wereldberoemde Lam Gods-retabel van de gebroeders Van Eyck.

Veertien dagen later startte een zekere D.U.A. een afpersingscorrespondentie met het bisdom. Dat resulteerde in de teruggave, 28 dagen later, van het paneel met de voorstelling van Johannes De Doper. Het kunstwerk was ongeschonden en moest bewijzen dat D.U.A. ook over het andere paneel beschikte.

De correspondentie, die na zeven maanden werd afgebroken door D.U.A., bracht het tweede paneel, De Rechtvaardige Rechters , niet terug. Ondertussen weet men dat de onderhandelingen onvoorzien werden beëindigd door de plotse dood van D.U.A. op 25 november 1934. Op die dag werd er in Dendermonde een congres georganiseerd door de Katholieke Partij. Toen Arsène Goedertier, een bankier-wisselagent uit Wetteren, na zijn toespraak onwel werd, werd hij in allerijl overgebracht naar de woning van zijn schoonbroer. Goedertier overleed er aan een hartaanval, maar niet nadat hij, in een uiterste krachtinspanning, aan zijn vertrouwensman, advocaat Georges De Vos, had meegedeeld dat hij de enige was die wist waar De Rechtvaardige Rechters zich bevonden.

Aanvankelijk werd gedacht dat Arsène Goedertier, die als amateur-detective en ook een beetje als een zonderling bekendstond, fantaseerde. Bij een controle ontdekte advocaat De Vos de dubbels van de correspondentie, die met de bisschop was gevoerd. D.U.A. had nu een naam en het gerechtelijk onderzoek dat tot nu toe in het ongewisse was verlopen, kreeg een nieuwe wending. Maar ondanks het natrekken van alle mogelijke tips bleven De Rechtvaardige Rechters spoorloos, ook nadat de Duitsers tijdens WO II een verbeten zoektocht hadden ingezet.

Premie van 20.000 euro

Dit alles neemt niet weg dat tientallen amateur-speurders zich nog altijd met het dossier bezighouden. Aanvragen om in de Sint-Baafskathedraal rond te neuzen en (breek)werken uit te voeren, geeft het bisdom steevast door aan het Gentse parket.

Recent werd het vermiste paneel door een andere speurneus, Willy Nachtergaele, nog in het hoofdaltaar van de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen gesitueerd. Een nieuwe opstoot van Rechtvaardige Rechters -koorts verleidde minister Bert Anciaux er namens de Vlaamse regering toe om 20.000 euro uit te loven om eventuele onkosten bij de zoektocht naar het verdwenen paneel te dekken. Maar dan moet het wel gevonden worden.

Voelt J.T. van Spurk zich aangesproken? ,,Anciaux mag zijn geld aan mij geven, als vinderspremie, want veel kosten om het 1.300 kilo zware deksel van het praalgraf van monseigneur Triest te lichten zie ik niet'', grijnst de Herentalse speurder. (hhm)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees