Vanaf 1 juli

Internationaal gsm'en goedkoper

Internationaal gsm'en goedkoper

ss

Telefoneren of internetsurfen met gsm of laptop wordt goedkoper binnen de Europese Unie, met dank aan Europees commissaris Neelie Kroes. En dat is maar een van de vele veranderingen die vanaf morgen 1 juli op ons afkomen. KristofSimoens

Morgen gaat de nieuwe Europese regelgeving van start voor internationaal bellen en surfen via gsm. De nog altijd grote verschillen tussen nationaal en internationaal bellen zijn de Commissie al langer dan vandaag een doorn in het oog. 'Ik ben vastbesloten om de telecommarkten van de EU competitiever te maken', zegt Europees Commissaris voor telecommunicatie Neelie Kroes. De Commissie wil zelfs het verschil tussen nationaal en internationaal - binnen de EU - telefoneren én surfen zo goed als volledig wegwerken tegen 2015. Tegen juni 2011 wil Neelie Kroes een rapport klaar hebben over hoe Europa dat doel wil bereiken.

Roamingkosten omlaag

Drie jaar geleden al liet de Commissie de zogenoemde 'roamingkosten' begrenzen. Dat is een vergoeding die de verbruikers aan een lokale operator moeten betalen als ze gebruik maken van diens netwerk om te bellen in een andere EU-lidstaat dan die waar ze wonen.

De nieuwe prijsbeperkingen die morgen ingaan, doen de roamingkosten voor een telefoongesprek vanuit het buitenland dalen van 43 tot 39 eurocent per minuut, btw niet inbegrepen. De roamingkosten voor inkomende gesprekken - als iemand u in het buitenland opbelt, betaalt u namelijk zelf ook een deel van dat gesprek - zullen dalen van 19 naar 15 cent per minuut, exclusief btw.

Ook voor internetverkeer

Om toeristen die in het buitenland met hun gsm op het internet surfen te behoeden voor torenhoge facturen - een probleem dat meer dan één consument vorig jaar aan den lijve ondervond - gelden die beperkte roamingkosten ook voor internetgebruik. En de maximumprijs voor elke megabyte internetdata die u downloadt, daalt van 1 euro tot 80 eurocent.

Voorts zullen gsm-operatoren verplicht zijn om de toegang tot het internet te blokkeren wanneer de maandelijkse factuur een standaardgrens van 50 euro overschrijdt. Consumenten kunnen met hun operator wel een lagere of hogere factuurgrens overeenkomen, maar de operator moet hen dan wel een waarschuwing sturen wanneer ze 80 procent van de overeengekomen factuurkosten bereikt hebben, zo besliste de Commissie.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees