Nintendo brengt retro-spelletjes uit voor Gameboy Advance

Donkey Kong is opnieuw een boze aap

Donkey Kong  is opnieuw  een boze aap
Prille dertigers zoals ik blijven zweren bij de videogames uit de jaren tachtig. Grafisch stelden ze niet veel voor, maar de gameplay was fantastisch. U kent ze ook wel: Super Mario, Donkey Kong, Pac-man of Zelda. Sommige titels kun je gratis op het internet spelen, maar Nintendo heeft nu ook een reeksje uit voor Gameboy Advance.

Shigeru Miyamoto is de geestelijke vader van Super Mario en Donkey Kong. Het spel Donkey Kong ontstond in 1981 bij de verkoop van Game & Watch, het eerste draagbare videospel met lcd-scherm en processor. De held heette nog niet Mario maar Jumpman, en hij was geen loodgieter maar een timmerman. Jumpman moest stellingen afrennen, op laddertjes klimmen en over tonnetjes springen die de woeste aap Donkey Kong naar beneden gooide. Het ultieme doel was de redding van zijn vriendin Pauline - tegenwoordig heet dat personage prinses Peach.

Jumpman werd uiteindelijk Mario, omdat er enige gelijkenis bestond met Mario Segali, huisbaas van het Amerikaanse kantoor van Nintendo. Segali was een Italiaan, vandaar dat Super Mario tot vandaag met een Italiaans accent praat.

De allereerste Donkey Kong was een goudmijn voor de lunaparken, tot vijf jaar later Nintendo zijn Nintendo Entertainment System (NES) uitbracht. Daardoor kon je de fun van de speelhallen ook in de huiskamer beleven. Dat bracht een ware revolutie teweeg. De baarlijke aap en Super Mario gingen stilaan hun eigen weg en naarmate de technologie evolueerde, werd Donkey Kong een steeds vriendelijker, grappig personage. Denk maar aan Donkey Kong land (2000), Donkey Kong racing (2002) en Donkey Kong country (2003).

Maar sinds kort brult Donkey Kong als weleer, want het oorspronkelijke NES-game wordt heruitgebracht voor Gameboy Advance. Er is geen sprake van een heropfrissing van de graphics: gewoon hoekige blokjes, en springen maar.Donkey Kong is maar een van de acht spellen die Nintendo in de zogenaamde Classic NES Edition uitbrengt. De andere zijn Super Mario bros, Ice climber, Excitebike, The legend of Zelda (allemaal Nintendo), Pac-man, Xevious (Namco) en Bomberman (Hudson), echte gameklassiekers uit het midden van de jaren tachtig.

Bij Nintendo hielden ze onlangs overigens een enquête met als enige vraag: wat herinnert u zich inzake entertainment uit de jaren tachtig? Sandra Kim werd het meest genoemd, vóór de New Beat. Michael Jackson haalde de derde plaats en onze vriend Super Mario de vierde, vóór de val van de Berlijnse Muur.

De spellen in de NES Classics-serie kosten 19,99 euro per stuk. De Game Boy Advance SP Classic NES Edition heeft een adviesprijs van 134,95 euro.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees