Geïnfecteerd voedsel maakt jaarlijks honderden Vlamingen ziek - Voedselagentschap begint voorlichtingscampagne op televisie

Zomerweer ideaal voor voedselvergiftiging

Zomerweer ideaal voor voedselvergiftiging

Barbecuen met rauw vlees: de bacteriën liggen op de loer. Een beeld uit het campagnespotje van het Federaal Voedselagentschap. Foto: © RR

Vorig jaar werden in Vlaanderen 888 mensen het slachtoffer van een voedselvergiftiging, in de jaren daarvoor waren dat er 770 (2002) en 510 (2001). Tot mei van dit jaar kregen 59 Vlamingen met een voedselvergiftiging af te rekenen. Omdat vooral tijdens de warmere zomermaanden de kans op een voedselvergiftiging toeneemt, loopt sinds vrijdagavond op de nationale televisiezenders een informatiespotje van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

In heel wat gevallen van voedselvergiftiging ging het om vergiftiging met de salmonellabacterie. Meestal waren rauwe eieren de boosdoeners. In 2003 maakten die vooral de eters van tiramisù en chocolademousse ziek.

De cijfers zijn afkomstig van de Vlaamse Gezondheidsinspectie, bij wie artsen verplicht elk geval van voedselvergiftiging moeten melden. Toch liggen volgens Dirk Wildemeersch, coördinator gezondheid en milieu bij de Gezondheidsinspectie, de echte cijfers nog een stuk hoger. Uit een Brits en een Nederlands onderzoek blijkt namelijk dat het echte cijfer tien tot honderd keer hoger kan liggen dan het officiële. Dirk Wildemeersch: "Niet alle gevallen van voedselvergiftiging worden gemeld omdat ze niet als dusdanig worden herkend. Een tijdelijke diarree na het eten van geïnfecteerd voedsel komt op die manier vaak niet in de statistieken terecht. En ook niet alle artsen geven plichtsgetrouw hun gevallen van voedselvergiftiging door."

Een voedselvergiftiging gaat meestal gepaard met maag- en darmproblemen. De patiënt heeft buikpijn, moet braken, voelt zich misselijk en heeft diarree. Dirk Wildemeersch: "Wie het slachtoffer is van een voedselvergiftiging verliest veel vocht, en moet bijgevolg veel vocht innemen. Soms is antibiotica nodig om het tij te doen keren, maar meestal gaan de problemen vanzelf over."

In een aantal gevallen kan een voedselvergiftiging tot de dood leiden. De Gezondheidsinspectie heeft daar geen cijfers over. Dirk Wildemeersch: "Vooral zwakkere mensen lopen reëel levensgevaar bij een voedselvergiftiging: jonge kinderen, bejaarden of mensen die om een of andere reden al verzwakt zijn."

"Bederf je zomer niet"

Kamertemperatuur is nooit bevorderlijk voor voedingswaren. De hitte van de jongste dagen maakt de kans op bedorven voedsel alleen maar groter. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) voert deze zomer een campagne onder de toepasselijke titel Bederf je zomer niet. Sinds vrijdagavond wordt deze campagne op de nationale televisiezenders ondersteund met informatiespotjes. Daarin wordt onder meer gewezen op het belang van een correcte bewaartemperatuur van voedingswaren. Wie eten meeneemt in een hete autokoffer, gerechten met rauwe eieren niet koel genoeg bewaart, een koelbox de hele dag in de zon laat staan, of wie niet op een hygiënische manier omspringt met vlees voor de barbecue, loopt kans op problemen.

De televisiespotjes komen wat laat - de maand augustus is al een week oud -, maar dat heeft volgens Pascal Houbaert, woordvoerder van het Federaal Voedselagentschap, alles te maken met het feit dat de regering pas op de super ministerraad van eind maart in Oostende besliste over de middelen voor deze voorlichtingscampagne.

Heel veel voedselvergiftigingen vinden hun oorsprong bij de consument thuis, weet Pascal Houbaert. "De temperatuur in een koelkast moet tussen de 1 en 5 graden liggen. Wij weten dat het in veel koelkasten te warm is, en dat is een probleem. Te koud is ook niet goed, want dan gaan voedingswaren bevriezen. De gevarenzone voor voedingswaren ligt tussen 5 en 65 graden. Koude gerechten worden best onder de 5 graden bewaard, warme gerechten aan een temperatuur van boven de 65. Wij wijzen de mensen ook op de zogenaamde kruisbesmetting. Je mag bijvoorbeeld nooit groenten snijden op een plank waarop je even tevoren het rauwe barbecuevlees te rusten had gelegd."Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (voor o.a. informatie over het voorkomen van voedselbederf en het aanvagen van een gratis koelkastthermometertje): www.favv.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees