De Vistrap staat voor verse, 's nachts gevangen vis

Tong, garnaal en mosselen op kop

OOSTENDE - Eten is een favoriet tijdverdrijf aan de kust. Het garnalenseizoen is begonnen en duurt nog tot november. De mosselen zijn dit jaar erg lekker en wie raakt er niet verkocht aan die heerlijke verse tong? Alledrie populaire zeelekkernijen, waar je als toerist of kusteling dezer dagen niet kan aan voorbijgaan.

Ongetwijfeld zag iedereen al die nagenoeg doorzichtig grijze schaaldieren in een kelletje of waadplaats op het strand schichtig proberen te ontsnappen. Vers gevangen garnaal is inderdaad grijs. Aan boord van de garnaalschuit zelf wordt de vangst in een immense ketel gekookt en krijgt daar zijn roodbruine kleur. Oostendse garnaalvissers varen tussen 19 en 20 uur de haven uit en vangen hun lekkernij vaak op minder dan 200 meter voor de vloedlijn. Vooral in de maanden augustus en september voeren ze tegen 's morgens 6 uur kilo's vers gevangen en gekookte heerlijk geurende garnalen aan.

Het gros van de vangst gaat meteen naar de Vistrap op de Visserskaai, voorbehouden aan de boten die hun vangst binnen het etmaal lossen. De prijs varieert volgens vraag en aanbod en vissersvrouwen tonen je graag hun makkelijke manier om de garnaal te pellen: een klein draaitje ter hoogte van de derdelaatste staartpel, een zacht duwtje op de kop en daar verschijnt de kleine lekkernij. Van een kilo gekochte garnaal hou je makkelijk een derde gepelde over.

d' Ostensche gernoazen zien veele beeter dan die Hollanders, luidt het er. De Nederlandse fabrieksboten blijven vaak zes dagen op zee en voegen aan de o zo lekkere vangst de nodige conserveermiddelen toe, wat in Oostende aan de Vistrap taboe is.

Gekuiste tong

Vanzelfsprekend vind je er ook tong. De gemiddelde tong is een 30 à 40 centimeter lang, maar sommige exemplaren meten 75 centimeter. Krijg dat nog maar eens in je bord. Tong maakt de helft van de aangevoerde vis in de havens van Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge uit en zorgt er voor zowat 80 procent van het zakencijfer.

Als leek laat je jezelf beter niet beïnvloeden door de benamingen, want schartong, tongschar, dwergtong en zandtong hebben op een stukje van de naam na niks te zien met de populairste vissoort langs de kust. De prijs van de tong varieert met de grootte, maar de grootste zijn daarom niet steeds de duurste, laat staan de fijnste. Op de Vistrap tref je vooral die van vijf, acht, zelfs tien in een kilo. Doorgaans houden restaurants het bij grotere exemplaren.

Als je tong koopt langs die Vistrap, laat ze dan kuisen, dat doen de vissersvrouwen als service voor je en je bent thuis of op de flat van een snel geurende prullenmand af.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio