Landbouw oogst tien procent minder door hoge ozon

De drempelwaarde van 180 microgram ozon per kubieke meter werd al zeven dagen op rij verbroken op minstens één plaats in België. Donderdag werd in Sint-Pietersleeuw de hoogste waarde gemeten, maar in nog negen andere van de zeventien Vlaamse meetstations was er teveel ozon in de lucht.

Niet alleen mensen kunnen problemen ondervinden van de hoge ozonconcentraties, ook materialen en landbouwgewassen worden erdoor aangetast. Algemeen wordt er van uitgegaan dat het opbrengstverlies van landbouwgewassen door te hoge ozonconcentraties ongeveer 10 procent bedraagt. ,,In 2003 lag de opbrengst van de graangewassen in Vlaanderen zelfs 15 procent lager'', stelt Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu. ,,Vooral spinazie, tuinboontjes, uien, aardappelen en tarwe zijn behoorlijk gevoelig.''

Samen met andere vervuilers en onder invloed van ultraviolette straling en temperatuur heeft ozon een invloed op plastic, textielvezels en verf. Kunstwerken in musea degraderen omdat ozon inwerkt op papier, textiel, leder en verf. Elastomeren, gebruikt voor de productie van onder andere rubberbanden, worden aangetast waardoor scheuren ontstaan, zo blijkt uit studies. Stenen van monumenten en kerken raken beschadigd, net als de kleuren van onder meer glas-in-loodramen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees