,,Ik ben een beetje jaloers op Benfica''

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock bezorgd over de toekomst van ons voetbal

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock bezorgd over de toekomst van ons voetbal

Foto: © Photo News

Bij de start van het nieuwe seizoen denkt Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock na over de toekomst van zijn club na de Vanden Stock-dynastie. De oneerlijke concurrentie die ervoor zorgt dat de Belgische clubs in Europa financieel en op het gebied van infrastructuur maar kleine vissen blijven, maakt hem kwaad. ,,Ik ben een beetje jaloers op benfica'', geeft Vanden Stock toe.

,,Na de finale van Euro 2004 zat ik met Benfica in de maag", aldus Vanden Stock. ,,Ik was een beetje jaloers op dat fantastische, nieuwe stadion. In Portugal is 64 miljard euro geïnvesteerd voor Euro 2004. Duitsland heeft in 2006 allemaal nieuwe stadions. Bij ons is van Euro 2000 zo goed als niets overgebleven. Anderlecht heeft na een aantal fantastische seizoenen met eigen middelen een stadion kunnen bouwen, maar dat is in de toekomst uitgesloten. Een nieuw stadion kost 100, 200 miljoen euro. Voorlopig kunnen we het redden omdat ons stadion grote commerciële mogelijkheden heeft. Iedere wedstrijd hebben we meer dan 2.000 mensen die komen eten. Daar kijken ze zelfs in supermoderne stadions van op. Wij zijn de laatste van de klas aan het worden. Ook op fiscaal vlak en op het gebied van veiligheid wordt België geconfronteerd met oneerlijke concurrentie."

,,Wij gaan achteruit tegenover de andere landen. Niet alleen omdat onze competitie te weinig kwaliteit heeft of ons voetbal te onaantrekkelijk is, maar ook omdat we weinig steun krijgen van de overheid. Het is niet denkbeeldig dat we qua niveau snel terechtkomen tussen landen als Finland en Zweden, die tien jaar geleden op voetbalgebied niets betekenden. Dat er geen reactie komt, is omdat we ondanks alles goed presteren. Het keerpunt was onze kwalificatie vier jaar geleden tegen FC Porto. Nadien hebben we in twee seizoenen Champions League zoveel punten verzameld dat ons land een tweede deelnemer in de voorronde van de Champions League kreeg. Club Brugge en Racing Genk hebben die kans gegrepen en de Belgische coëfficiënt verder mee opgetrokken. De dag dat België niet meer vertegenwoordigd is in de Champions League, zal er misschien wel gereageerd worden. Dan zal het echter te laat zijn.''

Bondsvoorzitter

Over de mogelijkheid dat hij binnen afzienbare tijd bondsvoorzitter wordt, is hij minder duidelijk. ,,Ik ben eerste ondervoorzitter van de bond en wil meewerken aan de herstructurering van de federatie", vervolgt Vanden Stock. Maar mijn club komt nog steeds op de eerste plaats. Misschien jammer voor de bond én voor mij. Vandaag sluit ik het uit. Ik ben echter al een paar jaar aan het nadenken over mijn opvolging bij Anderlecht. Wat gaat er gebeuren als de Vanden Stock-dynastie hier wegvalt? Er moet een oplossing gevonden worden zodat de club kan overleven. Anderlecht zal evolueren, maar zoals wij denken dat het goed is voor de club. Niet zoals sommigen het misschien voor ogen hebben om dan de macht te grijpen.''

(FC)

Aflevering 10:Rode Duivels-special met Matz Sels
Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.