Amerikanen openen deuren Guantanamo

Voor het eerst is publiek toegelaten op ondervragingen van vermeende terroristen die door de Amerikaanse regering worden vastgehouden in Guantanamo Bay op Cuba.

Gisteren zagen journalisten twee Afghanen die door een militaire rechter werden ondervraagd. De geboeide mannen gaven toe dat zij leden waren van de Taliban maar ontkenden dat ze ooit tegen Amerikaanse soldaten hadden gevochten. De ene man zei dat hij een gewone soldaat was, de andere beweerde dat hij gedwongen was om te vechten voor de Taliban. Toen ze om getuigen vroegen werden die hen geweigerd.

De Amerikaanse regering begint met de openbare ondervragingen na een beslissing van het Amerikaanse hooggerechtshof. De ongeveer 600 mensen die al ruim twee jaar zonder enige vorm van proces en zonder enige hulp van advocaten worden vastgehouden, krijgen nu allemaal een openbaar proces.

Het Amerikaanse leger zegt dat de gevangenen geen beroep kunnen doen op advocaten omdat het om administratieve en geen gerechtelijke processen gaat. Ze worden ook beschouwd als vijandige strijders en niet als krijgsgevangenen. Als de rechtbanken, die uit drie militaire rechters bestaan, oordelen dat een gevangene geen vijandige strijder is, kan hij op vrije voeten komen. Maar het leger verwacht niet dat vele gevangenen zullen vrijgelaten worden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees