Laatste twee zusters ruilen klooster voor modern appartement

,,Verhuis is onze vrije keuze''

,,Verhuis is onze vrije keuze''

Zuster Hyacintha en zuster Francisca wonen nu in een flat in de Spoorwegstraat . Foto: © MICHEL MOENS

EVERGEM - Zuster Francisca (79) en zuster Hyacintha (80) traden midden de jaren 40 in als Franciscanes in het klooster van Evergem. Daar woonden, werkten en leefden ze nagenoeg zestig jaar. Om plaats te maken voor de basis- en middelbare school Sint-Franciscus verhuisden ze onlangs naar een aanpalend modern appartement.

,,Toen we intraden, telde de kloostergemeenschap van Evergem 35 zusters en in het aan de overkant gelegen rustoord werkten nog eens veertien nonnen van onze orde. Aanvankelijk waren we zusters Franciscanessen, maar in de jaren 50 werden we opgeslorpt door de Congregatie van de Zusters Penitenten. We werden kloosterlingen om ons ten dienste te stellen van de maatschappij. Kinderen en ouderen verzorgen of lesgeven waren onze mogelijke opdrachten'', vertelt de uit Tielt afkomstige zuster Francisca.

Zuster Hyacintha is in Evergem geboren en getogen als Simonne Dierkens en volgde zoals zuster Francisca een onderwijsopleiding aan het Crombeeninstituut in Gent. ,,Vanaf 1954 stond ik voor de klas. Telkens zes jaar in het eerste leerjaar en in de vierde graad. Daarna was ik twaalf jaar directrice van de basisschool. Die kende in de jaren 70 met 555 kleuters een hoogtepunt. Ook de zusters Agnes, Perpetua, Lutgardis en Josephine stonden voor de klas. In 1980 werd Hilda De Walsche de eerste lekendirectrice'', herinnert zuster Hyacintha zich.

Haar medezuster was eerst 9 jaar kleuteronderwijzeres en verzorgde nog eens 9 jaar wees- en andere kinderen.

,,Die job deed ik het liefst. Nog twee van die kinderen bezoeken me regelmatig. Daarna kookte ik 32 jaar voor de leerlingen van de Sint-Franciscusschool. Die school is intussen volledig in handen van leken. Het bestand van zusters stierf trouwens geleidelijk uit. Nu zijn we nog met twee. Zuster Hyacintha en ik zagen in dat beide bloeiende onderwijsinstellingen de ruimte van het klooster goed kunnen gebruiken. Na overleg met onze oversten besloten we naar een appartement te verhuizen'', zegt zuster Francisca.

,,We zijn hier veiliger, hebben meer comfort en we moeten minder tijd besteden aan onderhoud. We hebben goede buren. Dat we in de omgeving van het klooster en de kerk bleven, is voor ons erg belangrijk. Het meest missen we onze kapel, maar die kunnen we zien vanop ons terras en een gebedshoekje in onze living is een degelijk alternatief'', ondervinden beide kloosterzusters.

Het nieuwe adres van de twee zusters Penitenten: Spoorwegstraat 7, bus 1, Evergem, tel. 09-374.19.13.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio