Danny Vyvey

,,Ik kan weer zelf eten''

,,Ik kan weer zelf eten''

Danny Vyvey was de eerste Europese ALS-patiënt die de therapie in China volgde. Foto: © ELS VERHAEGHE

Danny Vyvey (40) uit Oostende was de eerste Europese ALS-patiënt, die in het ziekenhuis Chaoyang in Peking door het team van dokter Huang behandeld werd. Hij is niet genezen, maar kan sommige dingen weer zelfstandig.

,,Ik blijf hulpbehoevend, maar ik kan weer zelf eten. Mijn eten moet niet voorgesneden en in mijn mond gestopt worden. Mijn handen zijn beter. Ik kan weer stappen, traag, met een kruk, maar ik werd voordien bijna door mijn vriendin gedragen. Mijn voeten en benen zijn beter. Ik kan mijn haar zelf wassen, maar zal nooit meer trampolinespringen of tegen een bal trappen. Maar vooral: ik zie het leven weer zitten. Maandenlang kon ik mijn dochtertjes van 2 en 4 niet uitleggen waarom ik de kleinste geen Pamper kon aan doen, waarom ik hen niet eens kon oppakken om te knuffelen, waarom ik hen niet kon helpen bij het aankleden. Weet je wat ergst is? Als we katje speelden, dan speelde ze vals en liet zich pakken...''

,,Ik moest stoppen met mijn zaak en om de therapie te betalen, heb ik ook mijn huis moeten verkopen. Wat ik had voor later voor de kinderen, heb ik in de behandeling gestopt. Maar ik leef weer, heb die waanbeelden opzij gezet om er zelf komaf mee te maken vooraleer ik als een plant vegeteerde. Maar ik blijf ziek. De klok is weliswaar wat teruggedraaid maar niemand weet voor hoelang. De eerste die ooit op die manier geholpen werd - met de schedel- en rugwervelboringen - dateert van 19 maanden terug. De toestand van die man is nog steeds stabiel, maar niemand weet vandaag of dat nog een jaar duurt, vijf jaar of vijftig jaar,'' vertelt Danny.

(YNG)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio