Zwaar zieke schepen Caura ondergaat behandeling met foetuscellen in Peking

Chinese operatie moet fatale klok terugdraaien

Chinese operatie moet fatale klok terugdraaien

Geert Caura met zijn dochters Bo (10) en Kesha (12). Foto: © ELS VERHAEGHE

GISTEL - Midden oktober reist de Gistelse sportschepen Geert Caura af naar Peking. Geert lijdt aan de verlammende spierziekte ALS. Door het inspuiten van 3 miljoen zenuwcellen van foetussen in de schedel en rugwervels hoopt hij de klok een jaar terug te draaien. Na het spreken en grijpen, gaat nu ook het stappen als gevolg van de slopende ziekte, dag na dag moeilijker. De westerse wereld weigert alsnog de vele ALS-patiënten met foetuscellen te behandelen.

Het was september 2002 toen Geert Caura zelf ontdekte dat hij aan Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) leed. ,,Ik had regelmatig last van een schorre keel en werd naar een specialist neus-keel-oor gestuurd. Die ontdekte vibraties op mijn spieren. Hij stuurde me naar de neuroloog, die na het onderzoek subtiel antwoordde ,,Ik zal niet zeggen wat je hebt. Dit is te ernstig. Ik wil je niet ongerust maken.''

,,Op het internet zocht ik alle informatie over spierziekten en elimineerde wat ik niet had. ALS bleef over, de ergste spierziekte die er bestaat. Terwijl je mentaal perfect in orde blijft, takel je lichamelijk af. Alles wat boven je neus steekt, blijft bijna perfect werken, maar de zenuwkernen in de rugwervel sterven af en geven geen impulsen meer aan je spieren in de bovenste of onderste ledematen, naar de mond, uiteindelijk naar alles.''

,,Het verloop van de ziekte en de levensverwachting verschillen van persoon tot persoon. Reken maar dat ik nu twee jaar ziek ben en dat de statistieken je levensduur vanaf de ontdekking op vijf jaar stellen,'' zegt hij sereen.

Op een benefietavond van Kiwanis, ten voordele van de ALS-liga, leerde Geert de Oostendenaar Danny Vyvey kennen. Danny had het over de therapie, die hij in China onderging. Voor Geert begon een zoektocht naar adviezen, pro en contra's, al dan niet ernstige nevenwerkingen, naar de noodzakelijke 30.000 euro ook om de reis, een maand ziekenhuis en de zware operatie te bekostigen.

Therapie herhaalbaar

,,Misschien komt er bij ons ook een doorbraak, want recent onderzoek leert dat ALS zou te maken hebben met de eiwitten. Maar echte resultaten en medicatie zou nog vijf tot tien jaar op zich laten wachten. Voor mij is dat te laat... Toen ik Danny leerde kennen kon hij niet gaan en amper spreken. Hij kan nu weer stappen.''

In het ziekenhuis in Peking werden totnogtoe duizend patiënten behandeld, waarvan amper 5 procent voor ALS. Het gros van de anderen zijn mensen met zware rugtrauma's, die bijvoorbeeld van een paard vielen of zo. De eerste behandelingen van ALS-patiënten begonnen 19 maanden terug. De zieken werden niet genezen, maar keerden terug naar hun toestand van een jaar geleden en bleven allemaal stabiel. Als ik een jaar zou kunnen terugkeren Trouwens, de therapie is herhaalbaar,'' aldus de 35-jarige schepen.

De behandeling in het ziekenhuis in de suburbs van Peking bestaat erin de zenuwcellen van foetussen - meestal geaborteerde vruchten - te transplanteren in het lichaam van de spierzieke. ,,Die zenuwcellen nemen de taak over van je eigen zieke zenuwcellen en staan, omdat ze van foetussen komen, het dichtst bij de menselijke zenuwcellen. Met een holle boor worden een miljoen cellen in twee schedelboringen gestuwd en nog eens een miljoen in de rugwervels. Dat kan pas na 12 dagen onderzoeken waarin die zenuwcellen ook gekweekt worden in je eigen lichaamsvochten. De operatie duurt zes uur. Als je ontwaakt, kun je weer lopen. Als de zenuwcellen snel hun weg vinden, is de klok teruggedraaid,'' besluit hij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio