Bruce Springsteen, Pearl Jam en REM met concerttournee in de aanval tegen Bush

The Boss wil verandering

George Bush krijgt een extra stel tegenstrevers dat hem nu al slapeloze nachten bezorgt. Bruce Springsteen, Pearl Jam, REM, Bonnie Raitt en andere groten van de Amerikaanse rock- en popwereld trekken in oktober op tournee door de tien belangrijkste staten om de kiezer aan te manen voor verandering te stemmen. En verandering, dat kan alleen maar John Kerry zijn.

Het valt sterk te betwijfelen of George Bush de komende maanden nog een cd van Bruce Springsteen, Dave Matthews Band, Pearl Jam, James Taylor, REM, Jackson Browne, Jurassic 5, Dixie Chicks en Bonnie Rait in zijn speler zal stoppen, want dat zijn de namen die onder de vlag van Vote for Change 38 concerten lang ten strijde trekken tegen de regering-Bush.

Het is niet nieuw dat Amerikaanse showfiguren zich voor de kar van de republikeinen of democraten laten spannen, maar het is wel nieuw dat zo'n stel levende poplegenden zo categoriek achter één kandidaat gaat staan. En het is ook nieuw dat Bruce Springsteen - hét icoon van het Amerikaanse romantische patriottisme - openlijk partij kiest.

Onnodige oorlog

The Boss doet dat niet alleen met de concerttour, maar ook met een bijzonder bittere vrije tribune in The New York Times. ,,Zoals zoveel anderen heb ik in de dagen na 9/11 de grote eendracht in ons land gevoeld'', schrijft Springsteen. ,,Ik heb de beslissing gesteund om Afghanistan binnen te vallen en ik hoopte dat de ernst van de situatie onze leiders vastberadenheid, wijsheid en nederigheid zou bijbrengen.''

,,Maar in plaats daarvan hebben we ons in Irak tot aan onze nek in een onnodige oorlog gestort. We hebben de levens van jongen mannen en vrouwen opgeofferd in omstandigheden die ons in diskrediet brengen. We hebben het land met een recorddeficit opgezadeld en tezelfder tijd pijnlijk hard gesnoeid in onderwijsprogramma's. We hebben de rijken een belastingvermindering cadeau gedaan en tegelijk de ongelijke verdeling van de welstand op de spits gedreven, zodanig zelfs dat we de eenheid van ons land op het spel zetten.''

,,In mijn werk heb ik me altijd de vraag gesteld waarom het meest welvarende land er niet in slaagt om zijn beloften na te komen tegenover zijn zwakste burgers. Ik denk niet dat John Kerry en John Edwards op alles een antwoord hebben, maar ik geloof wel dat ze eerlijk willen werken aan een waardige oplossing voor de problemen van de bevolking'', schrijft Springsteen.

Kunnen Springsteen en co straks het verschil maken? ,,Niet rechtstreeks'', zeggen de Amerikaanse commentatoren. ,,Sport-, film- of popfiguren zijn misschien wel geschikt om de gewone man in de straat warm te maken voor de verkiezingen, maar niet om hem van mening te doen veranderen.''

Maar juist daarin schuilt wellicht de macht van het monsterverbond in de rockwereld, want ondanks de megacampagnes ligt de opkomst voor de Amerikaanse verkiezingen zelden hoger dan 55 procent. ,,Als Springsteen er in slaagt om van de sympathisanten van de Democraten ook kiezers van de Democraten te maken, dan kan hun tournee in een nek-aan-nekrace het verschil maken tussen winst en verlies'', hopen John Kerry's campagnespecialisten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees