Nog nooit zoveel inschrijvingen voor grootste wandelmarathon

Stapschoenen aan voor 35ste Dodentocht

LONDERZEEL/MERCHTEM - Vrijdag 13 augustus om 21 uur vertrekken in Bornem duizenden wandelaars voor de 35ste editie van de 100 km Dodentocht van Bornem. Een beetje een jubileumeditie en dus wordt weer op een record gerekend. Dat zit er dik in want de voorinschrijvingen zijn afgesloten 5.900 deelnemers, dat is 950 meer dan vorig jaar.

,,In 35 jaar evolueerde de Dodentocht van een waanzinnig idee tot een van de meest spraakmakende, niet-competitieve sportevenementen van het land'', zegt hoofdcoördinator Gunter Vergauwen. ,,Gestart als een tocht van enkele leden van jeugdhuis Kadee, groeide de Dodentocht uit tot de grootste 100km tocht van Europa en ook op wereldvlak staan we hoog in de hitlijsten van het langeafstandswandelen.''

,,De formule is nog steeds dezelfde: 100 km wandelen in minstens tien en maximaal 24 uur,'' zegt voorzitter Dré Clerck. ,,Maar de hele tocht moet mee met de tijd. En dat impliceert dat we door de jaren groter, commerciëler en professioneler werden. De groei van de Dodentocht, van 65 wandelaars in 1970 tot meer dan 8.700 vorig jaar, is te danken aan de inzet van honderden medewerkers, hulpdiensten en veiligheidsmensen. Een opzet als de Dodentocht kan ook niet meer zonder sponsors.''

Geen klassementen

De Dodentocht weert elke vorm van competitie, het gaat om de prestatie ten opzichte van jezelf. De beloning bestaat uit een bloem, een diploma, een medaille en een voldaan gevoel als je over de eindmeet stapt. Om te vermijden dat competitie binnensluipt, heeft elke controlepost een openings- en sluitingsuur.

De Dodentocht vertrekt voor het eerst van op het plein voor de Sint- Bernardusabdij in de Kloosterstraat. ,,Het abdijplein is kleiner, maar gezelliger. We voorzien meer animatie, zowel op vrijdagavond als op zaterdag. Bovendien zitten we op een boogscheut van het centrum en het kerkplein,'' zegt De Clerck.

Meer info op www.dodentocht.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio