Veteraanschutter Joris Vandewalle (82) gehuldigd

SINT-MICHIELS - Joris Vandewalle (82) vierde recent zijn 82ste verjaardag én het feit dat hij al 65 jaar de handboog hanteert. Hij deed dat met een prijzenschieting voor de leden van de Keizerlijke en Koninklijke Gilde Sint-Sebastiaan Tillegem en genodigden in het schutterschalet in het domein Tillegem. En zelf deed Joris meer dan toekijken, want hij demonstreerde tot verwondering van velen dat zijn boog nog altijd gespannen staat. Tussendoor werd de schieting onderbroken om Joris op passende wijze te fêteren.

,,Ik ga liever gaan schieten dan gaan werken. In mijn jonge jaren heb ik heel West- en Oost-Vlaanderen met de brommer afgereden om te gaan schieten. Nu is dat een beetje verminderd, maar toch ga ik wekelijks nog schieten, in de zomer hier en 's winters in de Koude Keuken. Ik doe dus nog altijd mee en regelmatig win ik ook een prijzetje. En waarom ik zo'n goede schutter ben? Omdat ik veel pinten drink'', grapte Joris net voor zoon Iwan, hoofdman van Sint-Sebastiaan Tillegem, de teugels weer in handen nam en de loftrompet over ,,Pa'' stak.

Geduchte tegenstander

Joris was meester-ijzerdraaier op de Eiermarkt, cafébaas van het intussen gesloopte café 't Wit Huis in de Smedenstraat, en daarnaast bijzonder actief als lid en/of bestuurslid van schutters- en gaaiboldersverenigingen. Hij was ook nog bestuurslid van een karabijnschuttersclub en van hondenclub ,,De Harde Bijter''. En of dat niet volstond was ,,Pa'' ook een briljante duivenmelker, zo vernamen we. Als getalenteerd schutter wist ,,Pa'' een unieke verzameling van kunstborden van schuttersgilden bijeen te schieten. Ook op hoge leeftijd was hij nog altijd een te duchten tegenstander.

,,Toen ik naar Houtkerque in Frans-Vlaanderen fietste zag ik bij mijn aankomst ,,Pa'' bovenaan het bord op de eerste plaats staan. Dit is nog geen tien jaar geleden en als 70- plusser was dat niet slecht'', aldus Iwan.

Iwan besloot met een loftirade op ,,de staande perse'', lanceerde en passant het idee om ,,Het Vrije Handbogenverbond van het Houtlandsche'' op te richten en decoreerde vervolgens samen met schepen Lieve Mus en provincieraadslid Georgina Roets-Denolf een twintigtal vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de schutterssport.

Uiteraard viel ook ,,Pa'' in de prijzen. Hij kreeg onder meer een uit 1939 daterend kunstbord van de handbooggilde Willem Tell Blankenberge, door zoonlief op de kop getikt, een blauw hemd - ,,er moet meer blauw onder de wip'', lichtte Iwan toe - en de gouden medaille van de provincie West- Vlaanderen.

(CG)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio