Nederland droomt van een eigen Alpencol

Nederland droomt van een eigen Alpencol

Foto: NB Infografiek

'Die berg komt er.' Met de dag zijn meer Nederlanders overtuigd dat ze een eigen Alpencol moeten bouwen van 2.000 meter hoog. Zo kunnen ze skiën in eigen land, zullen ze schaatsrecords op hoge hoogte kunnen neerzetten en beschikken ze eindelijk over serieuze hellingen voor wielerwedstrijden. BartMoerman

Het idee klinkt krankjorum, maar met de dag zijn meer Nederlanders voor de berg gewonnen. Het begon nochtans als een grap. De weinig bekende ex-wielrenner Thijs Zonneveld (31) schreef begin augustus in een column dat het toch wel leuk zou zijn, zo'n eigen berg. 'Natuurlijk is het een megalomaan plan. Maar dat wil niet zeggen dat het onuitvoerbaar is.'

In de nieuwsarme augustusmaand werd het idee snel opgepikt: ingenieursbureaus en architecten zetten zich aan het meten en het tekenen. Met een tachtigtal zijn ze zelfs al bijeengekomen om te brainstormen. Ondertussen pakt het project ook al uit met een eigen website - debergkomter.nl - vol Nederlands zelfvertrouwen.

Hol of vol?

Twee plannen liggen voor. De architecten Krüger en Hoffers tekenden een mooie berg die zou moeten oprijzen in Flevoland, in de polders die op het IJsselmeer gewonnen zijn. De bevolking daar veroudert sterk, en de streek kan dus best wel een nieuwe toeristische attractie gebruiken.

Een tweede project, Bergen-in-Zee van ingenieursbureau DHV, maakt meer en meer opgang. Het bureau wil een kopie van de Japanse Fujiberg in zee bouwen, op tien kilometer van de kust ter hoogte van Bergen-aan-Zee (Noord-Holland). Daar ligt het zogenaamde Continentaal Plat, een dik pak zand dat best wel wat belasting kan verdragen. De voet van de berg zou daardoor 10 tot 12 kilometer onder zee liggen, de top moet 2 kilometer boven de zeespiegel uitkomen, waardoor de berg iets hoger zou uitvallen dan Alpe d'Huez, de bij Nederlanders meest geliefde Alpencol uit de Tour. Onderaan zou de berg een doorsnede van 12 kilometer hebben.

Volgens de ingenieurs zou de berg ervoor zorgen dat Nederland helemaal zelfvoorzienend wordt: zo zou er plaats zijn om afval te storten, terwijl de ontbindingsgassen van dat afval voldoende energie zouden leveren om water naar de top te krijgen. Er zou ook plaats zijn voor 50 vierkante kilometer bos, plekken voor zonne-energieparken, zoetwaterwinning...

Door de hoogte zouden de Nederlanders de hele winter kunnen skiën op vijf kilometer skipistes. En - misschien wel het belangrijkste voor de Nederlanders - op 1.977 meter hoogte, vlak onder de top, zou er een schaatsbaan komen. Dergelijke hoogtebanen, die al bestaan in Canada en de VS, laten snellere tijden toe. Dus hopen de Nederlanders eindelijk weer wereldrecords op eigen bodem te kunnen schaatsen.

En dan zijn er nog de wielrenners. Klimmers als de Zeeuw Johnny Hoogerland vinden nu in eigen land nauwelijks terreinen om te oefenen voor de Tour. Bergen-in-Zee zou perfect voor hen zijn.

En wat kost dat?

Eén zaak is voorlopig nog niet helemaal duidelijk: wat die berg wel zou kosten. Eerste, heel ruwe schattingen spreken van zo'n 200 miljard euro. Dat is grofweg de helft van de Belgische staatsschuld. De Nederlanders willen hun berg bouwen zonder belastinggeld, dus zijn al gauw voor zo'n 12 miljard euro inkomsten per jaar nodig om investeerders te vinden. Waar zo'n bedrag vandaan moet komen, is alsnog een raadsel.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees