Psychopaat kon opnieuw brandstichten

Een hevige brand legde in november 2002 het opvangtehuis voor daklozen Klemenswerk aan het Gentse Prinsenhof volledig in de as. Bij de brand kwamen twee thuislozen om het leven en raakten vijftien andere bewoners gewond. De brand was aangestoken door Kenny P.(20) uit Lokeren, een pyromaan die toen zelf pas een maand in het opvangtehuis verbleef. Nu blijkt dat het drama had kunnen worden voorkomen.

Kenny P. uit Lokeren verscheen gisteren voor de correctionele rechtbank in Dendermonde. Hij stond er terecht voor de eerste brandstichtingen die hij pleegde. In juli 2002 probeerde hij in Lokeren een café in brand te steken. Nog geen maand later stak hij aan de Kalkstraat in Sint-Niklaas een appartement in brand. In diezelfde periode pleegde hij ook 22 inbraken in Lokeren en Sint-Niklaas. Hij gaf ook een aantal ongedekte cheques uit en werd opgepakt voor valsheid in geschrifte, dronken rijden en sturen zonder rijbewijs.

De jongeman van 19 belandde in de cel en het gerecht stelde een deskundige aan. Op basis van zijn verslag liet de raadkamer de pyromaan in september 2002 weer vrij. Kenny P. vond uiteindelijk op 5 oktober dat jaar onderdak in het opvangtehuis Klemenswerk in Gent. Twee dagen later brak er in het opvangcentrum een kleine brand uit. Die werd na onderzoek als accidenteel geklasseerd. Maar nog geen maand later kostte de pyromanie van Kenny P. het leven aan twee medebewoners en werd Klemenswerk volledig in de as gelegd.

Gisteren gaf de rechtbank in Dendermonde dan toch toe dat het deskundigenverslag van september 2002 op z'n minst bedenkelijk is en het psychiatrische luik te verwaarlozen. ,,Met als gevolg twee doden en vijftien gewonden en een schadevergoeding waarvan Kenny nog niet eens de interest kan betalen, aldus z'n advocaat Kurt De Cock.

Intussen is de jongeman van 21 uit Lokeren op basis van twee andere deskundigenverslagen al drie keer geïnterneerd. ,,Tot op vandaag kreeg hij nog altijd geen psychiatrische hulp. En die heeft hij dringend nodig, merkte z'n advocaat Kurt De Cock nog op. De rechter in Dendermonde stelde de zaak uit tot 7 juni. (DBN)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio