Vzw Emmaüs zal dan toch Dodoens uitbaten

Gloednieuw ziekenhuis tegen 2020

MECHELEN - De stad Mechelen bereikte een akkoord met de vzw Emmaüs over de uitbating van het Dodoensziekenhuis. De overeenkomst gaat in vanaf 30 juni 2006. Op korte termijn wil men komen tot één geïntegreerd zorgaanbod voor de Mechelaars. Over 10 à 15 jaar komt er één gloednieuw ziekenhuis aan de R6, richting groenteveilingen.

Tot voor kort was de VUB partner van de stad (OCMW) in de uitbating van het Dodoensziekenhuis. De VUB koos er voor de samenwerking te beëindigen. De vzw Emmaüs was ondertussen al jarenlang geïnteresseerd in de uitbating van het Dodoensziekenhuis en neemt vanaf juni volgend jaar dus de volledige verantwoordelijkheid voor het (financieel) beheer op zich.

Volgens Guido Van Oevelen, voorzitter van de raad van bestuur van de vzw, is het financieel niet haalbaar om twee ziekenhuizen binnen één stad ,,draaiende" te houden. ,,In de toekomst willen we de gespecialiseerde afdelingen, nu verspreid over verschillende campussen, beter op elkaar afstemmen en ,,overlappingen" weg werken. Zo wordt concreet gedacht aan één spoeddienst, waar er nu nog altijd twee actief zijn. Wel willen we bestaande specialisaties verbeteren en uitbreiden", stelt Van Oevelen.

Het akkoord garandeert op korte termijn alvast het behoud van alle 350 personeelsleden binnen Dodoens, inclusief geneesheren. Om dit te realiseren maakt het Dodoensziekenhuis zo'n 4,5 miljoen euro vrij, afkomstig van ,,financiële reserves". Volgens Jan Ennekens, directeur van Sint Maarten, zal het nieuwe ziekenhuis op termijn zelfs zorgen voor extra tewerkstelling.

750 bedden

Momenteel baat de Emmaüsgroep al beide campussen uit (Mechelen Leopoldstraat en Duffel) van het St-Maartenziekenhuis. Het ziekenhuis van Willebroek vormde een aparte campus van het Dodoensziekenhuis maar wordt niet betrokken in de samenwerking met Emmaüs.

Het huidige Dodoensziekenhuis is gelegen aan de Zwartzustersvest. Voor het samenwerkingsverband met VUB heette het OLV-ziekenhuis, maar oudere Mechelaars noemen het hospitaal nog steeds ,,het gasthuis". Het gloednieuwe ziekenhuis zal 750 bedden tellen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio