Gerenoveerde paal eind 2005 pas teruggeplaatst

Grenspaal 184 opnieuw gestolen

De bekende grenspaal met het nummer 184 in Neerpelt is opnieuw gestolen. De paal stond op de grens van Neerpelt met Valkenswaard. Nadat hij in augustus vorig jaar al verdwenen was, werd de paal na het terugvinden met veel bombarie teruggeplaatst. Donderdagmorgen was er alleen een gat in de grond te zien op de plek waar de paal zich bevond.

Pino MISURACA

Heel wat mensen waren blij dat grenspaal 184 op 25 november 2005 weer op zijn oude vertrouwde plaats stond. De paal bevond zich aan het natuurgebied Hageven in Neerpelt. Onbekenden zijn er dus opnieuw in geslaagd de fameuze grenspaal te stelen. Wandelaars stelden de diefstal donderdagmorgen vast.

Op de plek waar de paal hoorde te staan, ontdekten de wandelaars een gat in de grond. De zware paal heeft een gewicht van 372 kilogram.

In augustus 2005 was de paal al verdwenen. Ruim een maand later werd de paal teruggevonden bij een machinefabriek in het Nederlandse Maarheeze, op enkele kilometers van Budel en de Belgische grens. De paal was in gekleurd plastiek gewikkeld. Arbeiders van de fabriek vonden de paal op een pallet.

Toen rees de vraag hoe de paal teruggeplaatst moest worden. Daarvoor werd de Belgisch-Nederlandse grenscommissie ingeschakeld.

De grenspaal werd in 1843 geplaatst. De paal duidde de exacte grens tussen België en Nederland aan. Voor de smokkelaars was dat in het verleden het punt waar ze ongezien voorbij moesten geraken. De burgemeesters van Neerpelt en Valkenswaard bevestigden in november vorig jaar de terugplaatsing van de gerenoveerde paal met de ondertekening van een proces-verbaal. De exacte plek moest met metingen bepaald worden.Vijftig bezoekers van het Hageven woonden de terugplaatsing bij. Zij zagen hoe de gekroonde leeuw van Nederland en de ongekroonde leeuw van België aan de juiste kant van de grens kwamen te staan. Zo leek voor velen een einde aan het verhaal te zijn gekomen.

Nu kan de lokale politie HANO weer starten met een onderzoek naar de dader of daders van de nieuwe diefstal.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio