Vader van 'het strooien dakske' overlijdt op 82-jarige leeftijd

Jef Nys legt zijn pen neer

Jef Nys legt zijn pen neer

Pol De Wilde

NVT - Jommeke rouwt en heel Vlaanderen treurt mee. Want wie groeide er niét op met de avonturen van de tiener met het strooien dakske? Jef Nys, de vader van de Vlaamse stripheld, overleed op 82-jarige leeftijd aan kanker.

Het kapsel haalde Jef Nys bij zijn eigen pagekopje van voor de oorlog. De naam haalde hij bij Jomme, een dorpsfiguur van 80 die graag een pint dronk. In een paar uur tijd bedacht de op 30 januari '27 in Berchem geboren Nys de stripheld die miljoenen Vlamingen inmiddels in hun hart meedragen.

Eigenlijk wilde hij technisch tekenaar metaal worden. Maar een ingenieur die les gaf aan de technische school stuurde hem naar het kunstonderwijs. Op zijn zestiende schreef hij zich in aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Dat hij kon tekenen, dat beseften ze zelfs bij Disney, waar Nys zowaar solliciteerde. Hij kreeg tot zijn grote verbazing een brief terug waarin zijn talent geprezen werd, maar helaas was er geen plaats voor die getalenteerde Vlaming.

Na een wedstrijd mocht Nys in november '45 wel bij het Antwerpse satirische weekblad 't Pallieterke beginnen. Hij zou er tot '56 aan de slag blijven. Toen stapte hij over naar parochieblad Kerk en Leven, dat toen al een oplage had van meer dan een half miljoen exemplaren. Een jaar eerder was Jommeke daar op 30 oktober geboren: als 4-jarige kleuter, die er op één pagina een wekelijkse apenstreek uithaalde.

In '58 verhuisde Nys met Jommeke naar het dagblad Het Volk. Hij maakte zijn held in een klap zes jaar ouder, om hem straffere avonturen te kunnen doen beleven. Het bleek een gouden zet: elke nieuwe generatie jonge tieners kan zich aldus met het ventje in debardeurke en korte broek identificeren. Ook omdat Nys het met opzet bij eenvoudige taal hield.

In '59 kwamen de eerste albums op de markt: De jacht op een voetbal en De zingende aap. Jommeke groeide al snel uit tot een waar succes, onder meer door de goedkope prijs waarvoor de albums verkocht werden. En uiteindelijk moest Nys een beroep doen op medewerkers om alles te kunnen bolwerken.

Jommeke, Filiberke, Annemieke en Rozemieke... iedereen heeft wel zijn favoriete personage. Voor Nys zelf was dat Flip de papegaai, die hij zelfs zijn alter ego noemde. 'Omdat hij al eens een aangebrande mop maakt en het heeft voor mooie vrouwen.' Het geheim van Jommeke was in Nys' ogen dat het een eenvoudige strip was en bleef. 'De dingen die erin gebeuren, zouden met een serieuze pollepel zout ook echt kunnen gebeuren.'

Album nummer 26, Kinderen baas, noemde hij zijn favoriete album uit de omvangrijke reeks. Hij had ook gehoopt dat het ooit verfilmd zou worden. En van zijn Koningin van Onderland was hij, naast Anatool en zeebonk Jan Haring, ook een grote fan. Het was zijn test om te zien hoe ver hij kon gaan om een kind schrik aan te jagen.

Spijt had Nys alleen over het feit dat Jommeke nooit buiten Vlaanderen bekend is geworden. Die pogingen in de jaren zeventig in Frankrijk en Duitsland liepen op niets uit. Dat hij zichzelf ondanks 55 miljoen verkochte exemplaren toch nog geen bodemloos rijk man kon noemen, vond hij niet erg. Want uiteindelijk, zo vertelde hij ooit in een interview, deed hij het allemaal voor zijn familie: vier kinderen en zes kleinkinderen. 'Het is toch plezant dat die mannen later kunnen zeggen: onzen bompa, dat wás iemand.'

Forum: Welke herinneringen hebt u aan Jommeke? Quiz: Wat weet u nog over Jommeke? Alles op www.jommekeskrant.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees