Liet jonge moordenaar zich inspireren door booswicht uit Batman?

20-jarige 'Joker' lacht gruwel weg

20-jarige 'Joker' lacht gruwel weg

Kim De Gelder, een paar jaar terug. Foto: rr

DENDERMONDE - Twintig jaar. Ouder is hij niet, de fel geschminkte jongeman die gisteren een bloedbad aanrichtte in een kinderdagverblijf in Dendermonde. Wat hem bezielde, is een raadsel. Want het enige wat hij doet, is lachen, net als 'The Joker' in de Batmanfilms.

Zijn gezicht was wit geschminkt. Rond zijn ogen had hij een brede rand zwart gemaakt. En zijn opvallend roste haar was in plukken geknipt, volgens getuigen. 'Alsof hij het zelf had gedaan.'

Het witte gezicht leidde onmiddellijk tot vergelijkingen met The Joker, de verpersoonlijking van het kwaad uit de Batmanfilms. Ook die heeft zijn gezicht helemaal wit geschminkt. The Joker lacht zijn vreselijke misdrijven altijd weg. En volgens de eerste berichten over de ondervragingen zou ook de jonge dader van de steekpartij de speurders uitlachen tijdens het verhoor. Hij zou pertinent weigeren om mee te werken.

Het was bovendien eergisteren exact een jaar geleden dat Heath Ledger, de Australische acteur die gestalte gaf aan het personage in de jongste Batmanfiklm The Dark Knight , overleed aan een overdosis.

Maar het is niet duidelijk of de jongeman zich echt met The Joker wil vergelijken. Van een opvallend breed geschminkte mond - nog zo'n kenmerk in de films - was geen sprake.

Waar de jongeman vandaan kwam, was gisteravond niet bekend. Maar hij had zich duidelijk ergens voorbereid op zijn gruweldaad. Toen hij klaar was, heeft hij twee messen genomen, heeft hij zijn fiets gepakt en is hij naar het kinderdagverblijf gereden. In onopvallende kleren. Een soort gilet en een bruine jeansbroek. Geen zwarte, lange jas, die zo typisch is voor dit soort moordenaars. Een getuige zegt wel dat de jongeman een soort kogelvrij vest droeg. Maar dat werd nergens officieel bevestigd.

Aangekomen bij het kinderdagverblijf aarzelde de jongeman geen moment. Hij liep van kind naar kind en probeerde er zoveel mogelijk te doden. Het waren geen haastige, ongecontroleerde steken. Het was echt zijn bedoeling om de kinderen te doden.

Waarom hij dat dan wel wilde doen, blijft een raadsel. Geen woord van verklaring. Geen brief die verduidelijking kan brengen. En voor zover bekend liet deze jongeman ook geen aankondigende filmpjes achter op het internet.

Opvallend is ook dat hij geen moment probeerde om zelfmoord te plegen. Na zijn gruweldaad vluchtte hij weg. Op een erg knullige manier, met de fiets. Alsof hij daar op voorhand niet over had nagedacht. En toen een van de vele politiepatrouilles hem vond, gaf hij zich zonder problemen over. Hij probeerde niet eens om zich te verdedigen, hoewel hij een mes bij zich had. Heel anders dan bij Hans Van Themsche, die na zijn moordende tocht door Antwerpen aan de agenten die hem wilden arresteren vroeg of ze hem dood wilden schieten.

De moordende dolleman lijkt een jonge kerel zonder verleden. Gisteren circuleerde lange tijd het gerucht dat hij ontsnapt zou zijn uit een psychiatrische instelling. Maar dat werd gisteravond formeel ontkend. Hij had volgens de Dendermondse procureur geen drugs genomen en was ook niet onder invloed van alcohol.

De jongeman, die afkomstig is uit de buurt van Dendermonde, had ook geen gerechtelijk verleden. Het lijkt alsof hij voor het eerst een crimineel feit pleegde. Maar dan wel meteen het verschrikkelijkst denkbare.

Corrigeer

NIEUWS