Belgen willen niet horen van Mosquito tegen hangjongeren

De Mosquito, de luidspreker die jongeren verjaagt van hangplekken, is onaanvaardbaar. Dit signaal geven jongeren en politici uit alle hoeken. Ietwat voorbarig, want het aantal 'muggen' in ons land is voorlopig haast nihil.

Volwassenen merken er helemaal niets van, maar als jongeren in de buurt van een Mosquito komen, verdrijft een irritante pieptoon hen direct. In Engeland hangen al 3.500 Mosquito's. Het apparaatje is er populair bij de politie en bij middenstanders. Ook in Nederland heeft het toestel succes.

In België zorgde de Mosquito voor een golf van protest. Een beetje voorbarig, want een plaag zijn de zoemers nog niet. Volgens de Nederlandse verdeler Rhinegroup kwamen er uit België 'minder dan tien' bestellingen binnen. 'De interesse was groot, maar er heerst bij jullie veel onkunde over de Mosquito. Wij zijn ook voor regulering. In Nederland wordt een rationeel debat gevoerd waar mensen voor en tegen zijn, terwijl men in België heel emotioneel reageert.'

Eén van de Belgische Mosquito's hing in Aywaille, in de provincie Luik, aan de voorgevel van een Crédit Agricole-bankkantoor. Het apparaat werkte echter niet alleen hangjongeren op de zenuwen, maar ook de schooljeugd die bij de bushalte stond te wachten. De kinderen klaagden 's avonds over hoofdpijn. Uiteindelijk beloofde de zaakvoerder aan de burgemeester om de Mosquito weg te halen.

Zowel het Vlaamse als het federale parlement debatteerden al over de Mosquito. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) is volgens de huidige wetgeving de Mosquito al illegaal. Vlaams minister van Anciaux (VlaamsProgressieven) beloofde ten strijde te trekken: 'Ik ben een persoon die in zijn jeugd zonder enige twijfel met de Mosquito zou zijn bestreden. Ik was een hangjongere.'

In Frankrijk vond vorige week het eerste Mosquitoproces plaats. Een man uit Bretagne moest niet alleen zijn apparaat weghalen, maar ook nog eens 2.000 euro boete betalen. In Frankrijk is de luidspreker overigens niet genoemd naar een insect, maar naar het enige dat hangjongeren wellicht nog slechter verdragen: Beethoven.

Vindingrijke jongeren gebruikten de Mosquito al voor eigen doeleinden. In Engeland en Amerika was het gezoem een hit als beltoon in scholen waar de gsm moet afstaan.

(est)

Beluister het geluid hier
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees