Restauranthouder Sputnik pleit voor autoluwe Bruul

Restauranthouder Sputnik pleit voor autoluwe Bruul

Uitbater Stijn Van Roy van restaurant Sputnik.clh Foto: © Christophe Lgre

MECHELEN - Uitbater Stijn Van Roy heeft een oude benzinepomp voor zijn restaurant Sputnik geplaatst. Hij pleit daarmee voor een autoluwe Bruul.

Het aantal actiecomités en handelaars dat zich in Mechelen heeft uitgesproken tegen het nieuwe verkeersplan voor een autoluwe binnenstad, is onderhand niet meer te tellen. Stijn Van Roy, uitbater van het trendy restaurantje Sputnik op de Bruul, zorgt nu voor het nodige tegengewicht. Hij plaatst heel de zomer lang een oude benzinepomp voor zijn deur om te illustreren dat de Bruul geen plaats is voor auto's.

'In tegenstelling tot veel handelaars hier, ben ik voor een autoluwe binnenstad. Met deze ironische actie wil ik mijn standpunt in de verf zetten', vertelt Van Roy. 'Ik heb de pomp toevallig gekocht voor 100 euro op een rommelmarkt. Ik had onmiddellijk het idee om ze voor de zaak te zetten om aandacht te trekken, en besefte achteraf dat ik ermee ook iets kon zeggen over de hele heisa rond het verkeer in Mechelen.'

Zelf komt Van Roy uit Brussel. Hij kijkt er naar eigen zeggen van op dat er zoveel actiecomités uit de grond schieten in Mechelen: 'In Brussel bestaat zoiets niet. Het verbaast me dat er zoveel protest is. De meeste van mijn klanten komen te voet of met de fiets. De Bruul is ook veel gezelliger wanneer het rustig is en er veel voetgangers zijn. Als men ervoor zorgt dat er genoeg betaalbare parkeerplaatsen zijn rondom het stadscentrum, zie ik niet in waarom een autoluwe binnenstad geen goed idee is', besluit hij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio